DUH FRANCUSKE U SVILARI: Otvorena izložba Lotrekovih radova

Prepuna kulturna stanica Svilara na otvaranju izložbe radova francuskog umetnika Anri de Tuluz-Lotreka sinoć je pokazala da je Novi Sad opravdano poneo titulu Evropske prestonice kulture, kao i da su pripreme za 2021. uzele ozbiljnog maha.

Nakon svečanog otvaranja, posetioci su imali prilike da pogledaju više od 20 Lotrekovih radova, među kojima je najviše naslovnica i plakata, kao i njegovo najpoznatije delo, plakat za Mulen Ruž.

Anri de Tuluz-Lotrek među prvima je počeo da se bavi plakatom, kao sredstvom izražavanja i jednim vidom promocije kulturnih događaja, a takođe je i među najznačajnijim predstavnicima impresionizma. Ovom izložbom i njenim pratećim programima dovodimo Monmartr – srce umetničke prestonice sveta, Pariza, u Novi Sad – Evropsku prestonicu kulture, rekla je koordinatorka kulturne stanice Svilara, Violeta Đerković.

 

FOTO: PROMO

„Ogromno interesovanje za izložbu već na otvaranju, pokazalo je da naša publika ima kulturne potrebe i glad za ovom vrstom sadržaja. Misija kulturnih stanica jeste upravo u tome da kvalitetno odgovore na ovu vrstu kulturnih potreba i omoguće svim građanima da kulturne i umetničke programe mogu da vide, ali i da u njima učestvuju. Posebno se radujemo pratećim programima i radionicama u kojima će učestvovati naši najmlađi sugrađani, koji imaju priliku da od ranog uzrasta formiraju svoje kulturne potrebe na osnovu vrhunskih kulturnih sadržaja“, istakla je Đerković.

O značaju Lotreka i njegovih dela posetioci će imati prilike da čuju svake subote, do kraja izložbe, odnosno 6. 13. i 20. jula od 20.21 čas u okviru stručnih vođenja kroz izložbu, za šta će biti zaduženi stručnjaci iz Galerije matice srpske.

 

FOTO: PROMO

Lotrek je treće veliko ime iz sveta umetnosti, nakon Vorhola i Joko Ono koje je obeležilo poslednjih mesec dana u Novom Sadu, a u okviru četvrte programske platforme „Tvrđava mira“ koju je pokrenuo „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

„Lotrek je izuzetno značajan, avangardni umetnik i vidimo da on i dan danas živi zahvaljujući svojim vanvremenskim delima. Upravo ovakvi događaji, poput Lotrekove izložbe, kao i ono što se prethodnih dana i meseci dešavalo u Novom Sadu, govori da mi već sada imamo kvalitetne programe i da sugrađani mogu već sada da vide sve ono što čini jednu Evropsku prestonicu kulture“, rekao je član gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

U okviru izložbe, koja će trajati sve do 20. jula, u Svilari će biti organizovan i prateći program.

 

FOTO: PROMO

Danas od 20 časova, Svilara će se pretvoriti u pariski kafe, u elektro maniru muziku će puštati DJ VUKASHIN, dok će 7. jula, od 20 časova biti realizovana projekcija dokumentarnog filma o Lotreku, zahvaljujući saradnji sa Francuskim institutom.

Do 20. jula, biće još brojnih aktivnosti, poput koncerata, predavanja, radionica za decu, večeri francuske poezije.

Ceo program možete pronaći na i na društvenim mrežama.

kurir.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.