EGZIT POČEO UZ KIŠU: “Kjur” pokrenuo bujicu emocija

Kiša je počela da pada tačno u 20.30 kada je na glavnu festivalsku binu trebalo da izađe legendarni bend “Kjur”, čiji je nastup kasnio 15 minuta.

ka ujutro na 40 bina i zona da nastupi više od 1.000 izvođača sa svih meridijana. Hiljade posetilaca je hitalo iz Novog Sada preko mosta Duga na desnu obalu Dunava, na nedavno proglašenu “Tvrđavu mira” kako bi na vreme stigli na početak jednog od najiščekivanijih bendova ovogodišnjeg festivala, britanskih rok velikana “Kjur”, koji su na binu izašli sa 15 minuta zakašnjenja, u 20.45 časova.

“Mejn stejdž” su sinoć otvorili sastav “65 dej of statik” koje su upravo “Kjur” odabrali za predgrupu i zagrejali prepun plato ispred glavne festivalske bine za nastup Roberta Smita i ekipe.

Tačno u 20.30 časova, kada je “Kjur” trebalo da se pojavi na sceni, počela je kiša, koja, međutim, nije smetala fanovima Egzita i sjajnog britanskog benda. Počeli su sa “Plejing song”, lagano i postepeno pojačavali ritam i podizali atmosferu za zajedničko, horsko pevanje čuvenih hitova, razmenu energije i pokrenuli lavinu emocija. Publika, ona iskusnija, navukla je kabanice, “sevnuli” su i kišobrani a veliki broj posetilaca je pokisao, ali samo spolja, jer su svi netremice pratili odličan nastup “Kjur-a”.

– Ne smeta mi kiša, Istina je, mokar sam ali došao sam upravo zbog “Kjur-a” i ne želim da propustim koncert od kojeg mnogo očekujem. Posle ću da gledam Selektor, pa se selim na “eksplizv“ scenu, gde takođe nastupaju pankeri – kaže Jovan Tatić, prevodilac iz Beograda.

Fjužn bina je otvorena u 21 čas nastupima rokenrol sastava “Mek tajer”, a zatim odličnom Slovenkom Raiven, da bi štafetu preuzeli domaćini, novosadski bend “Samostalni referenti za dobru zabavu i đuskanje”.

Među posetiocima bilo je mnogo poznatih ličnosti iz sveta muzike, sjajni čuvar tradicije, umetnik na narodnim instrumentima Slobodan Trkulja, kao i legende našeg rokenrola, Ivan Fece Firči i Dejan Cukić. Oni su na vreme stigli na Mejn stejdž da ne propuste koncert “Kjur-a”.

No slip Novi Sad bina žestoko je krenula sa vodećim tehno zvezdama nove generacije Aj hejt Models, Boston 168…

Srpska Atina je od prošlog vikenda u festivalskom raspoloženju. Veliki broj stranaca, koji svakodnevno razgledaju znamenitosti grada i posećuju kafiće i restorane, prave karnevalsku atmosferu, koja se mogla videti i na mostu Duga, kada su posetioci Egzita prelazili „u rekama“.

U dugogodišnjoj tradiciji festivala, nastalog iz društvenog aktivizma, i ove godine se predstavljaju brojni društveno-odgovorni sadržaji, značajne kampanje kao i humanitarne aktivnosti od nacionalnog značaja. Egzit je pozvao sve ljubitelje muzike, uticajne pojedince iz celog sveta, umetnike, sportiste, javne ličnosti, brojne organizacije na ujedinjenje da se zaštiti planeta. Zbog toga je i glavni motiv ovogodišnje velike ceremonije otvaranja festivala „Mir na zemlji, mir sa zemljom“ i apel za očuvanje prirode, kao i poruka novim generacijama da je ovo poslednji trenutak u kome mogu da spasu svoju planetu i sebe u njoj.

ČISTOĆA“ PUNOM PAROM

EKIPE JKP „Čistoća“ su uredile prostor i organizovale dežurstva na Petrovaradinskoj tvrđavi, Podgrađu i Beogradskom keju tokom festivala. Po rečima Vladimira Zelenovića, direktora preduzeća, intenzivno će se raditi i na održavanju javne higijene i u centru grada.

– To, naravno, ne znači da ćemo zanemariti bilo koju drugu lokaciju, jer ćemo raditi redovno u svim delovima grada – kaže Zelenović. – U okviru Egzita imaćemo zajedničku akciju sa udruženjem „Čepom do osmeha“ na prikupljanju plastičnih čepova, na Keju žrtava racije, od šest časova, pa pozivamo sve goste i sugrađane dobre volje da nam se priključe.

KAMPANjA „ŠERUJ LjUBAV“

U okviru saradnje Egzita i „Balkan tjub festa“, čiji je cilj da se povežu mladi u regionu i podignu glas protiv podela bilo koje vrste, pridružujući se pokretu „Tihe balkanske većine“, pokrenuta je velika društvena kampanja „Šeruj ljubav“, koja se zalaže za širenje tolerancije i mira.

Uz tu misiju nadovezuje se tradicionalna, „Stars4kids”, akcija prikupljanja stvari od izvođača u humanitarne svrhe. Neki od učesnika Egzita i donatora su Dejvid Geta, “Skrileks”, “Motorhed”, “Kilers”… a u red dobrotvora će se upisati i ovogodišnje zvezde festivala.

OPENS ZONA

NA „Opens zoni Stejt of Egzit“ predstavlja se više od 40 organizacija civilnog sektora iz celog regiona, koje će četiri dana na najkreativniji i najzabavniji mogući način, zajedno sa posetiocima, postati deo jedinstvenog OPENS plemena. Među njima su Centar za omladinski rad, Centar za omladinski i društveni razvoj, škola za decu ometenu u razvoju „Milan Petrović“, Čepom do osmeha i Inžinjeri zaštite životne sredine, Novosadski humanitarni centar, Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik i mnogi drugi.

Ostale vesti možete pročitati ovde.