Karlovački studio pravi drugi deo filma o dečjoj prestonici kulture

Tek što su sa učenicima četvrtog razreda OŠ „23. oktobar“ u Sremskim Karlovcima priveli kraju stvaranje animiranog filma „Mi živimo u Sremskim Kalovcima“ u sklopu internacionalnog festvala „Multi most“, članovi Studija dečje i omladinske animacije „Dom“ iz Sremskih Karlovaca posvetili su se novom projektu.

Reč je o snimanju nastavka filma „Novi Sad – dečja prestonica kulture“ u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom u Novom Sadu, koji je podržala novosadska Uprava za kulturu. Prvi film „Novi Sad – dečja prestonica kulture“ nastao 2017. lane je osvoji prvu nagradu na festivalu „Konstantinov zlatnik“, kao i nagradu za najbolju montažu.

Od 1. do 15. jula deo porodice Popov, koji su osnivači ovog jedinstevnog karlovačkog Studija za animaciju na svakodnevnim radionicama sa decom iz Novog Sada pripremaju materijal za film. Prema rečima Zlate Popov, najpre su zajedno obišli institucije kulture koje nisu bile obuhvaćene u prvom delu filma, a potom crtala i opisivala ono što su videla i čula u njima. Na osnovu toga biće napravljena knjiga snimanja i figure od plastelina, što je osnov za film. Projektom su predviđena dva ciklusa radionica. Sledeći će biti u septembru, a film bi trebalo da bude gotov do kraja godine.

Sličan metod rada primenjen je i u pripremi filma „Mi živimo u Sremskim Karlovcima“. Ovo ostvarenje uskoro će se naći na sajtu OŠ „23.oktobar“, a po rečima Zlate Popov, premijerno će biti prikazan u septembru, kada u Karlovcima bude održan eho ruskog festivala „Bajke detinjstva“ kojem će prisustvovati i predstavnici Ministarstva kulture Novosibirske oblasti.

Osnovci na čelu sa učiteljicom Tatjanom Krstić i u saradnji sa porodicom Popov prvi film snimili su 2012/2013. godine „Bumbareva livada”, kada je Jakov Popov, sada istaknuti stvaralac u svetu animacije bio đak drugog razreda. Dve godine kasnije nastao je u istoj „kuhinji“ i film „Poklon za učiteljicu“. U sklopu projekta „Multi most“ snimljen je film „Maša i medved“ 2017.

-Učenici su bili veoma motivisani za rad sa plastelinom, pri čemu su mogli da iskažu svoju kreativnost i stvaralaštvo – kaže učiteljica Tatjana Krstić. – Jakov im je davao jasne instrukcije za rad, što nam je pokazalo da je vršnjačka edukacija veoma uspešna kao metod rada u nastavi. Naučili smo kako se pravi animirani film, a ne manje značajno je i što se na ovaj način utvrđuje znanje jezika i razvijaju komunikacijske veštine.

Prošle godine u „Multi most“ uključili su se i učenici Karlovačke gimnazije. Nekoliko njih posetilo je u Sergijev Posadu filijalu Sveruskog državnog univerziteta za kinematografiju A. S. Gerasimova. Uzvratna poseta Rusa očekuje se u septembru, a kao rezultat ove razmene nastaće filmovi o gradovima pobratimima, pri čemu će Rusi predstaviti Karlovce, a Karlovčani Sergijev Posad.

– „Multi most“ je projekat koji je isprva okupljao četiri ruska i dva srpska studija za animaciju da bi vremenom prerastao u festival sa 20 učesnika među kojima ima i studija iz Italije- objašnjava Zlata Popov. – Zbog toga ovogo puta umesto filmova o rusko-srpskim bajkama, deca stvaraju filmove o svojim gradovima, otuda i naslov našeg dela. Išli smo sa decom u Zavičajnu zbirku, Muzej pčelarstva, Brankovo kolo… Viđeno i ono što su sami istražili o tradiciji Karlovaca mališani stavili su na papir, a potom modelovali i tako je nastao film, koji je Jakov Popov montirao. Film je ozvučen i na srpskom i na ruskom jeziku. U septembru kada bude eho festivala „Bajke detinjstva“ će deca moći da glasaju za filmove s „Multi mosta“. Ove godine projekat je u celosti podržala karlovačka opština, a lane delimično lokalna samouprava i delom Studio „Dom“.

Zarazna harizma porodice Popov
Na nedavnoj 48. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije za film „Mačkica i pacovčić“ Jakov Popov dobio je gran pri . To je samo jedno u dugom nizu priznanja koje je ovaj petnaestogodišnjak do sada dobio za filmove u čijem stvaranju učestvuje u višestrukoj ulozi. Organizator ove revije, Centar amaterskog filma Srbije, pozitivno je ocenio stvaralaštvo Studija „Dom“ iz Karlovaca.

„Od posebne važnosti ove godine jeste produkcija Studija dečje i omladinske animacije „Dom“ iz Sremskih Karlovaca , gde deluje jedan od zapaženih autora Revije – Jakov Popov , koji se u svojim delima pojavljuje kao svenarista, likovni umetnik, animator, reditelj i montažer. Ovo je primer koji delimično izlazi iz fokusa Revije, jer je reč o simbiozi dve generacije i filmu, koji nije u potpunosti dečji već porodični i višegeneracijski, što mu samo služi na čast. Harizma obdarene porodice Popov, prenela se odrastanjem potomaka i u čuvenu gimnaziju u Sremskim Karlovcima“.

Zorica Milosavljević/dnevnik.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.