Besplatni evropski filmovi na Brod teatru

Manifestacija kruži gradovima Srbije posredstvom delegacije EU u našoj zemlji, a peta stanica na tom putu joj je Novi Sad Brod teatar.

Evropski film, onaj koji ne može da se vidi na bioskopskom repertoaru, ali ima svoj kvalitet i kritičke teme koje publika ceni, stigao je u Novi Sad. Francuskim ostvarenjem „Krvavo mleko” Ibera Šaruela preksinoć je na Brod teatru, ukotvljenom kraj Varadinskog mosta, počeo Evropski filmski festival.

Manifestacija sa šest filmova kruži gradovima Srbije posredstvom delegacije EU u našoj zemlji, a peta stanica na tom putu joj je Novi Sad. Besplatne projekcije na Brod teatru daju se svake večeri do subote, od 21 sat, u opuštenoj atmosferi dunavskog keja i letnje noći. Platno je na palubi ovog plutajućeg kulturnog centra, a publika sedi na obali, na jastucima drvenih paleta i po stolicama, dok u pozadini svetlucaju mostovi i Petrovaradinska tvrđava koja je sada tiha jer je upravo završen popularni muzički festival „Egzit”.

Publika je prve filmske večeri bila počašćena i besplatnim pivom, ali ipak tako neće biti i za sve projekcije – to bi već bila lažna vest ili „fejk njuz”, našalio se pred Novosađanima Pol-Anri Prese, šef za medije i informisanje delegacije EU, otvarajući 8. Evropski festival filma. Nije mogao da ne primeti i problem s komarcima, ali se ispostavilo, srećom, da on ne traje baš tokom cele projekcije.

No, suština manifestacije je da se kultura, kako je naveo, decentralizuje tako što će filmovi ići tamo gde je publika, a leti su to bašte, trgovi i parkovi. Do kraja avgusta putujući festival gostuje u devet gradova sa šest filmova, a nakon toga uključiće još najboljih ostvarenja evropske produkcije, koje će publika ovde videti na jesen.

„Ovih šest filmova evropske produkcije su o temama koje su goruće i veoma značajna pitanja za Evropu. Svi filmovi imaju reference međunarodnih festivala što im daje dodatno na značaju”, kazao je Prese.

Dosad se Festival evropskog filma u Novom Sadu održavao u maju u Kulturnom centru grada, a od ove godine je novi koncept. Prvi deo se odvija na Brod teatru, a drugi će biti na jesen u Kulturnom centru. Novi koncept neće narušiti zanimljivost festivala, napomenula je predstavnica EU info-centra u Novom Sadu Jovana Zdjelarević.

Osim francuskog, u pitanju su i filmovi koji u raznolikim produkcijama dolaze iz Belgije, Holandije, Danske, Švedske, Finske, Bugarske, Portugala, Španije, pa i SAD. Tri su dokumentarca, a tri drame među kojima su dve svrstane i u žanr komedije.

U drami „Krvavo mleko”, koja je prikazana prve festivalske večeri, mladi francuski seljak Pjer gaji krave na svom imanju, ali kada se jedna od njih zarazi u epidemiji koja je zavladala u zemlji, uradiće sve kako bi je spasio.

Jovana Zdjelarević kaže da se filmovi bave i važnim temama poput suočavanja s ratovima, krizama identiteta, diktatorskim sistemima – temama koje se, po njenim rečima, tiču svih nas. „Vodimo računa da na festivalu predstavimo nešto što može biti i pomalo aktivistički”, dodaje.

Festival evropskog filma je deo kampanje „EU za tebe”, kojom se građanima želi približiti Evropska unija, poručuju glavni organizatori.

Novosadski partneri festivalu su Kulturni centar grada i Studentski kulturni centar sa svojim Brod teatrom, gde će i ovog leta biti i pozorišnih predstava, muzike i živih svirki.

„Mi smo deo te evropske porodice, ma kako to ponekad čudno izgledalo, a posebno smo deo te filmske evropske porodice”, kazao je Jovan Gvero iz Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

politka.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.