STIPENDISTI KOMPANIJE NIS U GRADSKOJ KUĆI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući studente koji su stipendisti NIS kompanije u okviru programa „Energija znanja“, u prisustvu zamenika generalnog direktora te kompanije Vadima Smirnova. Naftna industrija Srbije je 2012. godine pokrenula program koji podrazumeva saradnju sa školama i naučnim društvima, sa univerzitetima i fakultetima u Srbiji, regionu i Ruskoj Federaciji, kao i individualne programe – stipendiranje studenata. Program „Energija znanja“ za cilj ima ulaganje u razvoj studenata kao visokoobrazovanog kadra za potrebe kompanije NIS, a kroz program stipendiranja do sada je prošlo preko 90 stipendista koji su završili fakultete u Srbiji i Ruskoj Federaciji.

-Danas u Gradskoj kući pokazujemo primer dobre prakse kroz sinhronizovano funkcionisanje obrazovanja i privrede. Dešavaju se promene na bolje, jer „naša pamet“ više ne odlazi u druge države, već zahvaljujući podršci privrede i našeg Univerziteta u Novom Sadu, najbolji studenti završavaju najprestižnije fakultete u inostranstvu i vraćaju se u Srbiju, u Novi Sad, da rade. Sada zajedno sa kompanijom NIS i Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu, predstavljamo četvoro od 18 studenata, koje je ove školske godine stipendirao NIS i koji su se školovali na više univerziteta u Ruskoj Federaciji. Čestitam im na uspehu i na tome što će, kao Novosađani, ostati da rade u svom gradu po završetku studija. Ponosni smo na naše sugrađane i želimo da vidimo još više naše omladine da se školuje na najboljim fakultetima u svetu, i da zatim dolaze u Srbiju da žive i rade. Oni su garant da će ovaj grad i država imati sigurniju i izvesniju budućnost – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i pohvalio saradnju sa kompanijom NIS i sa Tehnološkim fakultetom, sa kojim Grad Novi Sad ima odličnu saradnju i na polju privlačenja investicija. Zamenik direktora kompanije NIS Vadim Smirnov je istakao da je projekat započet pre šest godina i da je uvek imao podršku gradonačelnika Vučevića i gradske uprave.

– Želimo da ulažemo u obrazovanje i da kreiramo kvalitetan kadar u sredini u kojoj radimo. Mi školujemo mlade ljude koje potom zapošljavamo u NIS-u i zato nema potrebe da oni idu u inostranstvo da rade. Mi smo drušveno odgovorna kompanija i želimo da, našim primerom vođeni, i drugi privredni subekti krenu putem osnaživanja lokalne zajednice u kojoj posluju – rekao je Smirnov i dodao da kompanija NIS posvećuje posebnu pažnju aktivnostima i projektima koji doprinose reafirmaciji i popularizaciji ruskog jezika u Srbiji. Stipendisti Milena Đorđević, Emil Tatić, Jovana Milić i Nemanja Ćulibrk koji su prisustvovali svečanom prijemu u Gradskoj kući su studenti Ruskog državnog univerziteta za naftu i gas „I. M. Gubkin“, Tjumenjskog državnog univerziteta, Sanktpeterburškog rudarskog univerziteta, kao i Nacionalnog istraživačkog državnog Nižegorodskog univerziteta „N. I. Lobačevski“. Svi stipendisti Kompanije NIS se po završetku studija zapošljavaju u NIS-u. Kako je naveo jedan od stipendista, Emil Tatić, NIS mu je obezbedio osnovne studije, zatim i stipendiju za magistarske studije u Rusiji, a posle toga i radno mesto, kao i za sve stipendiste sa kojima je započeo školovanje pre četiri godine. – Veoma sam zadovoljan što mogu iskustvo i znanje koje sam prikupio tokom studija u Rusiji da primenim u svojoj zemlji, za unapređenje svog rodnog grada, Novog Sada – rekao je Emil Tatić.

Novi Sad, 19. jul 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.