TURIZAM U NOVOM SADU CVETA: U julu krcati kreveti

Brojke kažu da su turistički kapaciteti Novog Sada prošlog meseca bili popunjeni i do sto odsto. Privatni smeštaj, hoteli, hosteli prebukirani. Doprinos “Egzita”, sajmova…

Smeštaji kapaciteti u Novom Sadu su tokom jula, naročito u prvoj polovini prošlog meseca, bili popunjeni 95 odsto, a većina hotela, hostela i privatnog smeštaja, čak 100 odsto. To ističe Tihana Putin, analitičar u Turističkoj organizaciji grada, i naglašava da su se brojni turisti, prema statistici hotelijera, zadržavali četiri dana, što je veoma dobar prosek za “brejk siti destinaciju” kao što je Novi Sad.

Najezdi gostiju, svakako, doprineo je festival “Egzit”, kao i Omladinski sajam turizma, čiji organizatori su potvrdili prisustvo 60.000 turista iz 90 zemalja sveta.

– Naš info-centar bio je veoma posećen i svim gostima smo, u zavisnosti od njihovog interesovanja, davali preporuke šta bi trebalo da vide u Novom Sadu i okolini. Najviše interesa pokazali su za znamenitosti grada, staro jezgro, Petrovaradinsku tvrđavu, Podgrađe, naše parkove, manastire na Fruškoj gori kao i brojne vinarije, posebno u Sremskim Karlovcima, zatim salaše i čarde, ali i galerije i muzeje i, neizbežnu, najlepšu plažu na Dunavu, Štrand – ističe Putinova i naglašava da brojnim aktivnostima tokom čitave godine novosadski turistički poslenici doprinose da turisti ne samo posete grad, nego i produže boravak.

Letnji ritam Novog Sada, začinjen festivalima i brojnim manifestacijama kulturno-zabavnog i sportskog karaktera, privukao je takođe i veliki broj novinara. Reč je o, kako Putinova potvrđuje, predstavnicima medija koji se bave temama za mlade, uključujući i festivalski život u Novom Sadu.

– Ugostili smo 20 novinara iz Nemačke, Mađarske, Grčke, Kine i Izraela, kao i delegacije Nižnjeg Novgoroda i Temišvara, gradova pobratima Novog Sada. Svi su do detalja upoznati sa našom turističkom ponudom i zaista nisu krili oduševljenje onim što su videli. Posebno zadovoljstvo imali su tokom posete turistima preplavljenom centru grada, Galeriji Matice srpske, zatim Sremskim Karlovcima, manastiru Novo Hopovo… i sve je bio jedinstveni doživljaj jer su imali prilike da se upoznaju sa kulturom i istorijom na našim prostorima – istakla je Putinova. 

Gosti ispred Gradske kuće Foto D. Dozet

PRIHOD OD BORAVIŠNE TAKSE

UPLATA boravišne takse u prvih šest meseci ove godine u Novom Sadu povećana je za 12,9 odsto u odnosu na prvo polugodište 2018. godine. Pored turista iz regiona, kao i Rusije, Nemačke, Engleske i Francuske, zapažen je porast gostiju iz Kine, Meksika, Indije, Argentine, Kostarike, Japana i Južnoafričke Republike.