Vučević: Povodom Dana građevinara

Svaki četvrti kvadratni metar koji se izgradi u Srbiji, izgradi se u Novom Sadu, kažu u Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskih materijala. Dodaju da je Srpska Atina dala veliki doprinos u oporavku građevinske industrije u zemlji. Povodom Dana građevinara, potpredsednik tog sindikata Josip Modić, sastao se sa gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem.

Posle neuspelih privatizacija građevinskih preduzeća u Srbiji, ta veoma značajna grana privrede pala je na kolena. Više od 38.000 radnika ostalo je na ulicama, pa su se za koru hleba snalazili po inostranstvu ili radeći na crno. Danas, građevinarstvo doživaljava ekspanziju, i kranovi se vide u gotovo svakom kutku zemlje, kaže potpredsednik nacionalnog sindikata građevinara.

“Sad posle puno godina, hvala bogu, počelo je da se gradi. Novi Sad je dao veliki, veliki, da ne kažem ogroman doprinos oporavku građevinske industrije, jer svaki četvrti kvadratni metar koji se izgradi u Srbiji, u svim opštinama, izgradi se upravo u Novom Sadu”, rekao je Josip Modić, Sindikat građevinarstva i industrije gređevinskih materijala Srbije.

Izgradnja stanova za pripadnike službi bezbednosti i za izbeglice u Novom Sadu, zatim izgradnja naučno-tehnološkog parka, Muzičko-baletske škole, novih bulevara i puteva, samo je dokaz ekspanzije građevinarstva. Gradonačelnik Miloš Vučević, kaže da u privrednoj grani u Novom Sadu danas radi 11.000 ljudi, što je gotovo duplo nego 2012-te, i najavljuje saradnju sa resornim sindikatima.

“Ja mislim da ćemo zajednički ići na formiranje jednog tela, stručnog, savetodavnog karaktera upravo iz oblasti građevinarstva koji bi trebalo gradu, gradonačelniku da da smernice šta valja, šta ne valja, na šta treba da obratimo pažnju, kako da radimo više, kako da budu bezbednija gradilišta”, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Činjenica je da radne snage fali, ali usled velikog zamajca građevinske industrije, i značajno višim zaradama za građevinare, u resornom sindikatu očekuju da će se deo radnika koji obavljaju taj posao u inostranstvu, vratiti u Srbiju.