Arhitekta: Investitori određuju šta će se i gde graditi u Novom Sadu

Aleksandar Bede iz Društva arhitekata Novog Sada ocenio je danas da investitori određuju šta će se i gde graditi u tom gradu i dodao da je u Novom Sadu na snazi “investitorski urbanizam”.

Bede je na javnoj raspravi o jednom urbanističkom planu u Skupštini grada Novog Sada rekao da je za tu lokaciju trebalo da bude organizovan arhitektonski konkurs, ali su iz Javnog preduzeća Urbanizam kazali da to nije bilo moguće zbog toga što su u pitanju dve parcele koje pripadaju različitim investitorima.

“Što se tiče argumenta za odbijanje obaveze za raspisivanje konkursa zbog toga što obuhvata više parcela sa različitim vlasnicima, to je do sada najeksplicitnije priznanje Grada, vlasti, institucija, da je na snazi investitorski urbanizam”, rekao je Bede.

Prisutni građani kazali su na javnoj raspravi da je zbog investitorskog urbanizma u Novom Sadu sve veća saobraćajna gužva, da se povećava zagađenje, značajno opterećuje postojeća infrastruktura i drastično se pogoršavaju uslovi života.

Javna rasprava bila je organizovana zbog plana da se preko puta Master centra Novosadskog sajma podigne dvanestospratnica.

“Stavljanje dvanaestospratnice ispred cele jedne stambene vertikale postojeće zgrade, čiji stanari će zbog toga zauvek ostati u mraku sa južne strane, od svih novina koje ovaj loš plan donosi, za nas je poražavajuće”, kazao je Bede.

Biljana Simonović iz građanske inicijative “Sačuvajmo Liman od betona” kazala je da Novosađani moraju da se “podrže, svako u svom delu grada, kao i da rade jedni za druge, kako bi taj grad izgledao bolje”.

“Komisija po pravilu kao da nije tu da razmatra inicijative građana nego zahteve investitora i to je ono što smo mi primetili kao učestalu praksu, da se kroz planove realizuju interesi investitora, a da za zdravlje, bezbednost i imovinu građana ni Urbanizam ni Komisija baš mnogo ne mare”, kazala je Simonović.

Pozvala je Novosađane da se organizuju i da podnose prijave na svaki problematičan plan, bez obzira da li je u njihovm delu grada ili nije.

Za razliku od dosadašnjih javnih sednica Komisije za planove, ovoj je prisustvovao neuobičajeno veliki broj mladih ljudi koji su došli zajedno i koji ni na koji način nisu učestvovali u diskusiji.

Pre početka sednice zauzeli su gotovo sva mesta, dobili po flašicu vode i ćutali ili se igrali telefonima do samog kraja.