PREDLOG ZA VIKEND: Varošica festivala i tamburica

Ruma i njena okolina nude puno sadržaja za zanimljiv boravak.

Njeni stanovnici nazivaju je varošicom, a zapravo je opština, iako ima sve osobine grada, i to onog bogatog kulturno-istorijskim i umetničkim vrednostima. Vole još i da kažu da “Svi putevi vode kroz Rumu”, što potvrđuje i podatak da se nalazi na šezdesetak kilometara od Beograda i četrdesetak od Novog Sada, pored magistralne pruge i auto-puta Beograd – Zagreb, te magistralnog puta Novi Sad – Šabac – Loznica. Dakle, začas se može stići do ove 100 metara visoke sremske lepotice, koja u svojoj raskošnosti krije brojna iznenađenja i pogled na zelenu Frušku goru.

Naša domaćica, Mirjana Vujasinović, v. d. direktora TOO Ruma, opisala ju je kao festivalsko-tamburaški grad, u šta smo se i uverili prilikom otvaranja manifestacije “Rumfest”. Tim povodom, na Gradskom trgu održan je koncert “JU grupe”, koji verna publika nije napustila uprkos iznenadnom pljusku, dok su na tezgama pored prodavani vrući čvarci, sirevi i med.

Sportski duh dodatno ojačajte hodom kroz izletište Borkovac, gde se u blizini nalazi i istoimeni hotel. Šetačke i biciklističke staze mogu, na jednu stranu, dovesti do istoimenog jezera, a na drugu skroz do centra Rume. Ukoliko nemate bicikl, možete ga iznajmiti po ceni od svega 300 dinara za dan.

Naravno, Srem ne bi bio Srem da u njemu nema vrhunske hrane i pića. Tako smo, pre gastro susreta sa fruškogorskom šniclom i teletinom ispod sača, posetili “Destileriju Petrović”, koja proizvodi voćne rakije (ali isključivo od konzumnog voća) i to na tradicionalan način, u velikom bakarnom kazanu.

Naši domaćini istakli su da je Ruma spoj tradicionalnog i modernog, što su i potkrepili posetom, upravo tako uređenoj, vinoteci “Vina glas”, vinariji “Deurić”, ali su nas i podsetili da ukoliko dolazite u Rumu 2. ili 3. u mesecu, ne možete promašiti čuveni Rumski vašar, koji ove godine slavi 272. rođendan. Pod sloganom “od igle do lokomotive” ovde svaka roba nađe svoga kupca, i to svih 12 meseci godišnje.

FRESKA UROŠA PREDIĆA

POLOVINOM 19. veka u Rumi je izgrađena pravoslavna crkva Silaska Svetog duha na apostole, poznata i kao Grčka crkva, jer je sagrađena mahom od priloga donatora iz redova trgovaca iz ove zemlje. Nesvakidašnji ikonostas bogomolje oslikao je slavni Uroš Predić, a posebnu vrednost hrama čini jedinstvena Predićeva freska “Vaskrsenje Gospodnje”, smeštena u kripti crkve. Zanimljivo je da je Predić lik Bogorodice oslikao prema licu Vere Maksimović, prerano preminule ćerke ktitora kripte, kojoj je epitaf, uklesan u kripti, ispevao Laza Kostić.