Poznati pitanjima rešetali prvog čoveka Novog Sada: Gradimo još dva mosta

Ovog puta u tradicionalnom Intervjuu bez cenzure, poznati su pitanjima rešetali Miloša Vučevića potpredsednika SNS.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je rivalitet između Beograda i njegovog grada veštački potpirivan u nekim ranijim vremenima i korišćen u dnevnopolitičke svrhe.

Odgovarajući na pitanja kojima su ga rešetale poznate ličnosti, potpredsednik SNS je otkrio i šta sve Novi Sad sprema od infrastrukturnih projekata, da li razmišlja o sebi kao ministru, kakav je njegov tip žene…

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade

* Koji su prioritetni projekti za Novi Sad u infrastrukturi sledeće godine?

– Ove sedmice smo dobili fenomenalnu vest da će u Novi Sad iz novog investicionog plana stići 127 miliona evra. To je polovina gradskog budžeta i duplo veći budžet za kapitalne investicije. Sa predsednikom Vučićem sam prethodno razgovarao o tome šta imamo pripremljeno od projekata. Nastavićemo da gradimo vodovodnu i kanalizacionu mrežu u delovima grada u kojima nedostaje, usled neulaganja i neplanskog širenja prethodnih decenija, planiramo i izgradnju centralnog prečistača otpadnih voda po najvišim evropskim standardima i dalje obnavljanje putne infrastrukture. Pripremamo projekte izgradnje mosta koji bi spojio bulevar Evrope sa sremskom stranom, dva pešačko-biciklistička mosta, izgradnju podzemnih garaža, rekonstrukciju stadiona “Karađorđe” i Spensa. Završavamo i pristupne saobraćajnice oko novog Žeželjevog mosta, preko kojeg će prelaziti brza pruga Beograd-Budimpešta.

Vanja Vukić, savetnik šefa diplomatije

* U čemu je Novi Sad u prednosti u odnosu na Beograd?

– Možda je samo mentalitet drugačiji jer ravnica ipak čini svoje. A taj neki rivalitet između Beograda i Novog Sada je veštački stvoren, u nekim vremenima i korišćen u svrhu dnevne politike. Mi smo danas partneri, razgovaramo o saradnji i zajedničkim projektima i takmičimo se, ali da budemo što bolja mesta za život, a ne jedni protiv drugih. Beograd je ipak velegrad i metropola. Novi Sad je stalno u nekom raskoraku između grada i velegrada. Ali Novi Sad ima svoje posebnosti i prednosti zbog kojih smo ponosni što smo Novosađani. Kao jedna multikulturalna sredina, istovremeno je Srpska Atina – centar srpske kulture i duhovnosti, kao i grad Egzita, jednog od najvećih svetskih festivala. Novi Sad je poneo duplu evropsku krunu, što je jedino nama uspelo. Ove godine smo omladinska prestonica Evrope. Za dve godine bićemo evropska prestonica kulture.

Marko Parezanović, narodni poslanik SNS

* Da li vidite sebe u budućnosti kao člana Vlade Srbije?

– Zna moj dragi kolega da nisam od onih koji sami sebi proriču karijeru. Bitno je da Novi Sad, za čijeg sam gradonačelnika biran u dva mandata, nastavi da se ubrzano razvija i postaje sve bolje mesto za život. A kao potpredsedniku stranke bitno mi je da radim na njenom daljem organizacionom jačanju. Važni su rezultati, a ne nečije želje ili ambicije. A kada se saberu ti rezultati, jasno se vidi ko je ko i ko šta i koliko može. A biti član Vlade Srbije svakako je velika čast, odgovornost i izazov.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade

* Kako spremaš fudbalsku ekipu koja će izaći na megdan timu iz pokrajinske vlade na 100. godišnjicu FK Fruškogorac iz Sremske Kamenice?

– Pa ni Poketino ne otkriva strategiju uoči utakmice (sećate se da je prošle godine pred važnu utakmicu u Ligi šampiona pričao o kravama koje gledaju kako prolaze vozovi). Mogu vam samo reći da će to biti sjajan fudbal. Tako da nemojte da brinete za nas, već se spremajte da izađete na megdan sa ekipom koja je u top-formi. Igraćemo za publiku, ali na pobedu.

Tatjana Ječmenica, selektor ženske teniske FED KUP reprezentacije

* Da li i koliko stižete da pratite sport?

– Kao gradonačelnik grada u kojem stasavaju, treniraju i igraju šampioni, trudim se da stignem što više toga da ispratim. Ako već ne mogu da ih bodrim na takmičenjima, tu sam da ih dočekam i čestitam im u ime svih Novosađana.

Dragiša Binić, bivši fudbaler

* Hoće li Novi Sad ubuduće biti prepoznatljiv po velelepnim mostovima kao Budimpešta ili Prag?

– Nego šta! Ali naši mostovi nisu samo lepe građevine. Oni su i simboli stradanja i velikih nepravdi koje je doživeo Novi Sad, kao i cela država. Oni simbolizuju i našu snagu, i to što ne odustajemo od želje da naš grad napreduje i razvija se. Novosađani su čekali 18 godina da Dunav bude premošćen na mestu poslednjeg srušenog mosta, međutim, više nema čekanja. Pripremamo projekte za izgradnju još dva mosta.

Lepa Lukić, pevačica

* Koju pesmu najradije naručujete u kafani?

– Tamburaške, starogradske. Od Lepe Lukić mi je omiljena “Srce je moje violina”.

Nikola Lazetić, sportski direktor FK Vojvodina

* Moje pitanje je ujedno i molba. Pošto puno pomažete kao gradonačelnik, možete li, ako budete u prilici, da dođete na meč protiv Crvene zvezde i da nam iz lože date krila da zajedno pobedimo?

– Važno je da stadion bude pun navijača, ljubitelja fudbala, da igrači daju sve od sebe, da to bude utakmica za pamćenje po dobrom fudbalu. Vojvodina je odlično krenula u novu sezonu. Za pobede su zaslužni igrači, ali i novi stručni štab, uprava i navijači. Nikola Lazetić i Nenad Lalatović su doprineli tome da u klubu vlada mnogo bolja atmosfera nego ranije. Inače, predložio sam upravi da razmisle o tome da do kraja sezone bude besplatan ulaz na stadion “Karađorđe”, pa da to bude oproštajna sezona i za stadion, jer mi užurbano pripremamo projekat za izgradnju novog, koji bi dočekao Vojvodinu u sledećoj sezoni.

Sanja Maletić, pevačica

* Koji je vaš tip žene?

– Ako kažem interesantne, upašću u stereotip. A upravo se mi trudimo da ih izbrišemo, posebno kada je položaj žena u pitanju. Zato je, od mog nekog subjektivnog mišljenja, mnogo važnije sve ono što kao političar radim da bismo živeli u društvu u kojem žena treba, sme i može. Nijedna dama u Srbiji ne sme da trpi nasilje, prostakluke, ni da bude uskraćena za šanse da napreduje, a posebno ne diskriminisana zato što je žena, majka, ima porodicu..

Ostale vesti možete pročitati ovde.