NAJPOVOLJNIJE ZA STUDENTE: Smeštaj i neograničen internet u domu za 1.800 dinara

Bliži se septembar – za studente period ispitnih rokova, ali i potrage za smeštajem. Usled visokih cena stanova za izdavanje, studenti uče vredno kako bi ostvarili pravo na boravak u domu, a konkurs za brucoše uskoro počinje.

Konkurs za smeštaj u Studentskom centru za brucoše počinje 2. i trajaće do 16. septembra. U osam domova u Novom Sadu, obezbeđena su mesta za 2.713 studenata, ipak, veliki broj ostane ”ispod crte”.

Steva Lazarević, pomoćnik direktora Studentskog centra Novi Sad, za RTV, kaže:

– Negde trećina onih koji su konkurisali u principu ostvari mogućnost da živi u Studentskom centru koji ipak ima mnogo pogodnosti, a naročito za roditelje…Kod nas je smeštaj u domovima 2. kategorije 1.800 dinara. 

Za taj novac studenti imaju neograničen pristup internetu, kao i prijatan prostor za učenje. Studenti koji više nemaju pravo na boravak u domu, u potrazi su za stanom. Visoke cene kirija, predstavljaju veliki problem.

– Mislim da su cene izuzetno visoke i pogotovo za nas studente koji nemamo primanja, tako da mislim da bi na tome trebalo poraditi u narednom periodu, to je jedan od uzroka što naši studenti idu na stranu, a ne ostaju u zemlji – kaže Katarina Ćoćić , studentkinja.


Ranije se garsonjera mogla iznajmiti za 120 evra na mesečnom nivou, međutim, ove godine, cene nekretnina su skočile i prilikom kupovine i prilikom iznajmljivanja.

Eleonora Vasović iz Agencije za nekretnine ističe:

– Studenti uglavnom traže garsonjere, znači manje stanove i zbog troškova i zbog samog zakupa. Naravno tih garsonjera nema neograničeno u Novom Sadu. Neka cena ide od 140 na periferiji, pa do 180 pa i 200 evra u centru grada.

Sve teže je pronaći mali stan po prihvatljivoj ceni za studenta.

Priliv stanovništva svakako utiče na cene, a u poslednje vreme u Novom Sadu, specifičan je dolazak ljudi koji se bave IT sektorom i koji traže skuplje i bolje opremljene stanove.

Još jedan razlog za nestašicu malih stanova jeste iznajmljivanje stana na dan, stanodavci kažu da na taj način mogu za nekoliko dana da zarade prosečnu mesečnu kiriju.