PREDSTAVLjENA KNjIGA ”JASENOVAC: AUSCHWITZ OF THE BALKANS USTAŠKA IMPERIJA OKRUTNOSTI”

Knjiga prof. dr Gideona Grajfa ”Jasenovac: Auschwitz of the Balkans ustaška imperija okrutnosti” predstavljena je u svečanoj sali Matice srpske, a u programu su učestvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić, direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, ambasadorka Izraela dr Alona Fišer-Kam, akademik Darko Tanasković i autor.

Dugujemo veliku zahvalnost svima onima koji govore o istini koja se tiče i
našeg naroda, a posebno imajući u vidu konstantne pokušaje visokih državnika susednih zemalja da se ospore razmere stradanja Srba, Jevreja i Roma u Jasenovcu. Ova knjiga na objektivan način prikazuje te događaje, a nemamo pravo da ćutimo, i to ne da bismo se vraćali u istoriju, već da se takvo zlo više nikada i nigde ne ponovi. Svako ko je borac za istinu je dobrodošao u Novi Sad. Ne zaboravimo da je to grad stradalnik, koji je pretrpeo velike žrtve od fašističkog režima u Drugom svetskom ratu – rekao je gradonačelnik Vučević.

Prof. dr Gideon Grajf zahvalio se na prijateljskoj dobrodošlici i istakao da
je cilj njegovog dolaska uspostavljanje saradnje između dve države i njihovih akademskih institucija.

-Ovo je prilika da se predstavi tužna i tragična istorija koja je bila
skrivana decenijama, i krajnje je vreme da se razotkriju zločini kriminalnog ustaškog režima koji je brutalno ubio stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i ljudi drugih nacija. O zločinima treba govoriti otvoreno i moja publikacija nastoji da ispriča stvarnu priču o kojoj se godinama ne zna dovoljno – izjavio je autor.

Ambasadorka Izraela rekla je da je počastvovana što učestvuje u promociji
knjige o Jasenovcu koja osvetljava jedan od tragičnih trenutaka u istoriji
Srba i Jevreja.

-Treba da se suočimo sa vlastitom istorijom i da iz holokausta izvučemo
lekciju kako se takve stvari ne bi ponovile u budućnosti nikome – kazala je
Alona Fišer-Kam.

Prema oceni predsednika Matice srpske prof. dr Dragana Stanića, ova knjiga smešta fenomen Jasenovca u komparativni međunarodni kontekst, veoma je živopisna i utemeljena na mnogim argumentima. Između ostalih, promociji knjige prisustvovala je i Jelena Radojčić Buhač koja je preživela logor Jasenovac Stara Gradiška, i kojoj je 89 rođaka nestalo u Drugom svetskom ratu.

Novi Sad, 27. avgust 2019. godine

Ostale vesti možete pročitati ovde.