Izložba Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu

Izložba “Punktumi: Zbirka inostrane umetnosti Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske”, projekat Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, gostovaće od 22. novembra u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Izložba je osmišljena i prvi put predstavljena javnosti u Muzeju savremene umetnosti RS povodom obeležavanja 2018. godine, koju je Evropska komisija proglasila Godinom evropskog kulturnog nasleđa pod sloganom “Naša baština” gde se prošlost susreće sa budućnošću ukazujući na bogatu i raznovrsnu kulturnu baštinu Evrope.

Izložba je priređena sa ciljem da se ukaže na značaj Zbirke inostrane umetnosti i inicira promocija evropske kulturne baštine koju čuva MSURS.

Zbirka inostrane umetnosti MSURS obuhvata više od 360 umetničkih dela, a za ovu izložbu izabarano je 100 dela 80 autora iz 17 evropskih zemalja čime je omogućen uvid u vodeće umetničke tokove posle 1945. godine, tj. ostvaren pregled najznačajnijih pojava na evropskoj umetničkoj sceni u hladnoratovsko doba.

Postavka u Galeriji Matice srpske obuhvatiće selekciju reprezentativnih dela 37 autora.

Selekciju i postavku priredile su profesorka Lidija Merenik sa Katedre za modernu istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu i Žana Vukičević, viša kustoskinja MSURS.

Izložbu prati obimna publikacija koja donosi stručnu analizu čiji je autor Lidija Merenik, kao i iscrpne biografske podatke o autorima koje je pripremila Žana Vukičević.

Dizajn publikacije i vizuelni identitet izložbe potpisuje Nemanja Mićević, dizajner MSURS.

Izložba u Galeriji Matice srpske trajaće do 1. marta 2020. godine.

Izvor: RTV / novosadski.info