Folklorni festival “Ravnica” u Novom Sadu

Četvrti po redu folklorni festival “Ravnica” održaće se danas na pozorišnoj sceni gimnazije “Laza Kostić” u Novom Sadu, sa početkom u 18 časova.

Veteranski festival folklora „Ravnica“ u organizaciji kulturno-umetničkog društva „Nera”, pod pokroviteljstvom Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada, već tradicionalno okuplja kulturno-umetnička društva iz svih krajeva Srbije i regiona.

Cilj festivala je negovanje i promovisanje kulture i tradicije Srbije pesmom, igrom, muzikom i nošnjom. Organizatori festivala “Ravnica” članovi kulturno-umetničkog društva “Nera”, sebi postavljaju nove ciljeve, da svake godine festival bude još bolji i da ne izneveri očekivanja publike i učesnika, koji su iz godine u godinu sve brojniji.

U okviru ovogodišnjeg programa predstaviće se kulturno-umetnička društva: KUD “GERDAN OD BISERI” Ohrid, KUD “Branko Marković” Resnik, Beograd, KUD “Branko Radičević” Zemun, FA “Vila” Novi Sad, KUD “Dule Milosavljević Žele” Čačak, KUD “Despot Stefan” Palilula, Beograd, AKUD “Vojvoda Stepa” Beograd, KUD “Dušan Vukasović-Diogen” Surčin, FA “Veterani grada Čačka” Čačak, KUD “Sloboda” Rumenka, KUD “Petar Kočić” Čelarevo, KUD “Sveti Jovan Vladimir” Bar, KUD “Rudar” Ugljevik, KUD “Sveti Sava” Kać i KUD „Amanet“ Kostolac.

KUD „Nera“ je osnovano novembra ne tako davne 2011. godine, u jednom od najstarijih delova grada Novog Sada, na Salajci. Ljubitelji tradicije, naših običaja i folklora su odlučili da naprave KUD koji će se razlikovati od drugih. Dve Ivane – Ivana Miletić (Mrvica-stub ovog društva i glavni koreograf) i Ivana Miljanić su skupile dovoljno hrabrosti da u moru KUD-ova, koji već imaju dugu tradiciju, naprave KUD koji će pored svega pripadati svima i biti pravi domaćinski.

Ono što može da se primeti je da ovaj KUD odiše nekom potpuno drugačijom energijom. Nije bitno da li ste ikad igrali ili samo imate želju za tim, u „Neri“ ste prihvaćeni oberučke-postajete odmah deo ekipe i pored igračkog umeća, stičete i prijatelje.

KUD Nera sada ima rekreativni i dečiji sastav, koji su učesnici mnogih manifestacija i festivala širom Srbije. Svako ko dođe u „Neru“ ima priliku da obuje opanke, obuče nošnju i stavi dukate, stane u polukrug i zaigra naše tradicionalne korake.

Rekreativni sastav je namenjen svima koji žele rekreativno da se bave narodnom igrom čak i ako nisu ranije igrali u folklornim ansamblima. Na ovaj način možete da se rekreirate, a ukoliko želite, i da nastupate širom Srbije, kao i u inostranstvu. Preduslovi za rekreativni folklor su: da ste odrasli, da imate vremena ponedeljkom i sredom od 20 do 21 čas i da ste raspoloženi da budete deo antistres grupe rekreativaca folkloraša, koji uče narodne igre i tradiciju.

Dečiji folklorni sastav čine deca uzrasta od 4 do 8 godina. Tokom igranja na času folklora svi mišići su aktivni, a deca razvijaju motoriku i osećaj za igru i pesmu. Posebnu draž malim folklorašima predstavljaju nastupi na koncertima i festivalima, upoznavanje vršnjaka, njihovih kultura i običaja. Probe počinju zagrevanjem uz zvuke harmonike, uz vežbe, a nakon toga učimo narodne igre i pesme iz raznih krajeva Srbije. Sve probe se održavaju dva puta nedeljno, ponedeljkom i sredom, a traju po sat vremena.

Folklor je dobar način da ostanete vedri, pozitivni i fizički aktivni. U „Neri“ vas čeka dobra energija, dobro raspoloženje i igra koja obogaćuje život.

Festival „Ravnica“ je način da se okupe prijatelji i da svom gradu daruju deo atmosfere i energije koju osećaju kao igrači u KUD-u „Nera“.

RTV/novosadski.info