Vučević na Panelu gradonačelnika razgovarao sa mladim liderima regiona

U okviru četvrtog Regionalnog foruma mladih lidera, koji se održava u Novom Sadu u subotu i nedelju, 23. i 24. novembra, organizovan je panel gradonačelnika u čijem radu su uzeli učešće gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Mladi lideri iz regiona, učesnici ovogodišnjeg Foruma, imali su priliku da diskutuju sa donosiocima odluka na lokalnom nivou o važnim pitanjima koja utiču na svakodnevni život.

Dragoceno je podeliti iskustva sa prijateljima iz Slovenije. Ljubljana i Novi Sad će ovaj susret iskoristiti i za konkretne zajedničke poduhvate. Grad će, naime, zvanično podržati Ljubljanu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i staviti svoje kapacitete na raspolaganje, a oni će nas informisati o tome kako upravljaju složenim komunalnim sistemima i kako su uspeli da postanu Zelena prestonica Evrope. Ovaj Forum je velika stvar, jer će mladi moći da diskutuju, da kritikuju i da pitaju lidere regiona o svemu što ih zanima, a cilj je da mlade zadržimo na ovim prostorima – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Sve prisutnija pojava odlaska mladih iz svojih matičnih država izdvojila se kao jedno od glavnih pitanja panela, ali i Foruma u celini, i kako se moglo čuti, dobra komunikacija među zemljama Zapadnog Balkana je ključna za umanjivanje te negativne pojave koja je zastupljena u čitavom regionu.

Drago mi je što su u Novom Sadu razgovori sa kolegama uvek otvoreni i zajednički tražimo najbolja rešenja kako da podignemo kvalitet života. Novi Sad je sa dve važne titule postavljen na istaknuto mesto na karti Evrope, i bilo bi dobro da u budućnosti postane i Zelena prestonica. Imamo zajedničke teme, ali i probleme, i želja nam je da posle studija mladi ne odlaze u inostranstvo, već da ostanu sa svojim familijama i prijateljima – naglasio je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Gradonačelnik Vučević će se tokom foruma sresti i sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom, kao i sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

Nakon panela gradonačelnika održan je i predsednički panel te su učesnici Regionalnog foruma mogli da razgovaraju sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim. U okviru programa za nedelju planiran je i premijerski panel, i kako organizatori najavljuju, o vizijama evropske budućnosti i aktuelnoj situaciji u procesu evrointegracija govoriće premijerka Republike Srbije Ana Brnabić i premijer Republike Severne Makedonije Zoran Zaev.

Takođe, u nedelju će se na Forumu oglasiti i predstavnici diplomatije, i to ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib, ambasador Republike Francuske Žan-Luj Falkoni i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici.

Četvrti Regionalni forum mladih lidera održava se u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji-lokalno veće Novi Sad i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, a uz podršku Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, Saveta za regionalnu saradnju, Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju, Poljskog predsedavanja Berlinskim procesom i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Novosadski.info