Nova zgrada RTV-a: Prvi signal sa Mišeluka

Iz nove zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) na Mišeluku danas je obavljeno prvo uživo uključenje iz novog studija.

Iz nove zgrade Radio-televizije Vojvodine (RTV) u Novom sadu na Mišeluku danas je, dve godine posle početka izgradnje novog doma te javne medijske ustanove, obavljeno prvo uživo uključenje iz novog studija.

Izgradnja nove zgrade RTV-a završena je četiri i po meseca pre ugovorenih rokova, kako je ranije i najavio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je i predsednik odbora za izgradnju.

Reč je o investiciji vrednoj 3,2 milijarde dinara, koju su finansirale Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada, kao jedan od zajedničkih infrastrukturnih projekata u AP Vojvodini – navedeno je u saopštenju.

Radovi su počeli avgustu 2017. godine, rušenjem i uklanjanjm 26.879 kubnih metara ostataka zgrade srušene tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Izrada projekta i realizacija tri faze izgradnje, kao i stručni nadzor, podrazumevali su najzahtevnije građevinske, hidrotehničke, elektroenergetske, telekomunikacione, mašinske i instalacione radove, kao i završetak saobraćajnica oko objekta.

U toku je i nabavka najsavremenije opreme vredne 569 miliona dinara, koju takođe finansiraju Pokrajinska vlada i Ministarstvo kulture i informisanja, dok je sredstva za parterno uređenje i komunalno opremanje obezbedio Grad Novi Sad – dodaje se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Foto: Pres služba Pokrajinskde vlade

Prema rečima Marijane Divljak, direktorke Direkcije za upravljanje nepokretnostima RTV-a, urađen je ogroman posao u proteklom periodu na gradilištu na kojem je u svakom trenutku bilo između 250 i 350 radnika.

Svi su radili kao jedan. Zahvaljujemo se i svim gradskim preduzećima koja su nam pomogla u ovom poduhvatu – kazala je ona za RTV.

Marijana Divljak je napomenula da je samo za povezivanje električnom energijom utrošeno 500 kilometara kablova.

Nova zgrada predstavljaće sinergiju našeg rada. Po prvi put na jednom mestu nalaziće se televizijski i radijski program kao i internet sadržaj, što će nam omogućiti da proizvodimo mnogo kvalitetniji program – izjavio je novinar Dražen Knežević.

A šef deska redakcije na mađarskom jeziku, Drugog programa RTV Arpad Kurcinak naglasio je da će novi prostor i oprema umnogome unaprediti i program na manjinskim jezicima.

U novom studiju RTV-a (Foto: RTV)

Nova zgrada RTV-a imaće pet televizijskih i šest mulitifunkcionalnih radijskih studija. Studio iz kojeg je realizovano uključenje prostire se na 600 kvadratnih metara i deset puta je veći od onog gde se sada emituje Jutarnji televizijski program te medijske kuće.

U njoj će 1.500 zaposlenih proizvoditi i emitovati program na srpskom jeziku i 15 jezika nacionalnih manjina.

Kako je ranije najavljeno, fazno preseljavanje zaposlenih u novu zgradu RTV i stavljanje u funkciju svih platformi te medijske kuće biti potpuno završeno do kraja iduće godine.

novosti.rs/novosadski.info