Vlada Mađarske brine o sunarodnicima u Srbiji: Vojvođanskim Mađarima za razvoj turizama 20 miliona evra

Fondacija “Prosperitati” predstavila nove vidove pomoći. Ulagali u privredu i poljoprivredu, a sada u turističku infrastrukturu.

Već četiri godine Vlada Mađarske, putem konkursa koje raspisuje Fondacija “Prosperitati” pomaže svoje sunarodnike u Vojvodini. Novi, osmi konkursni krug je raspisan, a u okviru njega privrednicima iz Vojvodine biće dostupno oko 20 miliona evra za ulaganja u tehnološki razvoj i turizam.

Levente Mađar, zamenik ministra spoljne trgovine i ekonomije Mađarske kaže da je ova zemlja uvek pokretala takve projekte u kojima cela privreda Srbija ima koristi.

Do sada smo ulagali u privredu i poljoprivredu, a sada je došlo vreme da ulaže u turističku infrastrukturu u Vojvodini i tehnološki razvoj, inovacije i istraživanja. Vojvodina i cela Srbija dostigle su taj stepen razvoja da nezaposlenost nije više najveći problem, već da je potrebno ulagati u tehnologiju – rekao je Mađar.

Svega toga ne bi bilo da, po rečima zvaničnika, Srbija nije pokazala spremnost da podrži predlog Saveza vojvođanskih Mađara i otvori vrata ulaganjima našoh severnih suseda.

Novi konkursni krug omogućiće realizaciju većih razvojnih poduhvata u sferi razvoja tehnologije, za šta je namenjeno oko 10 miliona evra, minimalni iznos za koji se može aplicirati je 100.000 evra, a maksimalni tri miliona – istakao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Ištvan Pastor (foto: J. Lemajić)

Pravila su ista kao i do sada, obaveza aplikanta je da obezbedi četvrtinu svog učešća, a maksimalni iznos za nepovratnu podršku je 40 odsto. Slična konstrukcija će biti i za razvoj turizma, s tim što ćemo područje delovanja proširiti i na Beograd.

Prosek plata u porastu

OD kada je usvojen program podrške, Vlada Mađarke je do sada uložila oko 300 miliona evra. Fondacija “Prosperitati” do sada je ostvarila sedam konkursnih krugova. Tako su realizovana 23 velika razvojna poduhvata, 166 srednje veličine, kupljeno je 848 kuća, u 1.947 slučajeva je kupljena oprema za mala preduzeća, a otvorena su 344 nova preduzeća… Od 45 vojvođanskih opština, pomoć je stigla u 39, a plate u preduzećima koja su aplicirala, prosečna zarada povećala se za skoro 30 odsto.

novosti.rs/novosadski.info