Radna poseta Zrenjaninu predstavnika predškolskih ustanova Kruševca i Varvarina

U okviru Drugog cilja – Pravičnost doprinosi ostvarivanju jednakih mogućnosti za učenje i razvoj dece iz osetljivih društvenih grupa – u sklopu projekta “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje – S’osmehom u vrtić”, juče je u zrenjaninskoj Gradskoj kući održan radni sastanak i prva “horizontalna razmena” između predstavnika Grada Zrenjanina i predstavnika predškolskih ustanova Grada Kruševca i Opštine Varvarin.  

 Goste je na početku skupa pozdravio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić,  ukazavši najpre na činjenicu da u našem gradu ne postoji lista za čekanje i pružena je mogućnost da se sva deca, čiji roditelji to žele, mogu upisati u predškolsku ustanovu.- To sada radimo i po selima, ali, ovaj projekat ima za cilj da obuhvati i onu decu koju roditelji nisu prijavili za vrtiće i decu koja treba da budu uključena u inkluzivni program jer, cilj nam je da imamo što više đaka i što bolje učenike, a sva priprema za to kreće iz predškolske ustanove – rekao je Radišić. Naveo je i da Grad Zrenjanin pomaže radu Predškolske ustanove, a da je pre dve godine, kada je UNICEF odlučivao koje će gradove finansirati, rečeno da je Zrenjanin za to dobro mesto.- Ponosni smo na našu Predškolsku ustanovu koja je među najboljima u Srbiji, a za to su stigle pohvale i od Ministarstva prosvete. Ovo je još jedan primer na koji način E-uprava izvlači dodatne benefite i rezultate. Naime, urađena je veb aplikacija i ukrštamo podatke i dobijamo informacije o tome koliko dece nije uključeno u Predškolsku ustanovu, koja su to deca koja treba da pohađaju program u inkluzivnom delu. Na taj način dolazimo do podataka koje malo koja lokalna samouprava poseduje. To je primer sa kojim ćemo upoznati i današnje goste, ali smo otvoreni za saradnju sa svim lokalnim samoupravama, ali i Ministarstvom, kako bismo ovakav primer dobre prakse podelili sa svima – kazao je on.  

 Zamenica direktora Predškolske ustanove Zrenjanin Tatjana Lojović kazala je, između ostalog, da se projekat realizuje od oktobra ove godine i da su od tada organizovane radionice, programi u saradnji sa drugim organizacijama, kao i tribina “I tata je važan”, a da je cilj povećanje obuhvata dece, od rođenja do šest i po godina, s akcentom na decu iz osetljivih grupa. Navela je i da se obuhvat dece povećava upravo ovim aktivnostima koje kreiraju i razvijaju. U sklopu radne posete Zrenjaninu, gošće iz Kruševca i Varvarina posetile su i Centar za socijalni rad, upoznale se s radom i aktivnostima Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, a upriličena je i poseta dečjem vrtiću “Maslačak”. 

Novosadski.info