Janjić obišao Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku: Nastavljamo posete mesnim zajednicama

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, njegov zamenik Saša Santovac i pomoćnik Dragan Ćapin, kao i načelnici odeljenja u Gradskoj upravi, u nastavku posete selima, koja se organizuje u sklopu priprema za izradu gradskog budžeta za narednu godinu, obišli su Lukino Selo, Belo Blato, Stajićevo i Ečku.

Janjić je tom prilikom ocenio da su u svakom selu na području grada Zrenjanina slični problemi, ali da se nađu i poneki specifični.

Gradonačelnik je najpre obišao Lukino Selo, a zatim je razgovarao sa predstavnicima Mesne zajednice “Belo Blato”.

Nastavljamo posete mesnim zajednicama. Vidimo da su u svakom selu slični problemi, mada ima i onih specifičnih. Ovde u Belom Blatu manifestacija koju meštani organizuju, tradicionalna “Kobasicijada”, prevazišla je okvire, ipak je ovo malo naseljeno mesto i zajedno sa Turističkom organizacijom, kao i prošle i naredne ćemo zajedno organizovati sve to. Naravno, razmotrićemo mogućnost da manifestacija bude jedna od manifestacija od značaja za grad. Siguran sam da će biti i lakše organizovati je, ali i da će ona biti bolja i uspešnija svake naredne godine – rekao je gradonačelnik.

Uz ove projekte, tu su i izgradnja eko-česme i asfaltiranje ulica. A najveći projekat koji predstoji je gasifikacija Belog Blata. Više od milion i po evra uložiće „Srbijagas” kako bi meštani i privredni subjekti imali mogućnost da se priključe na gasovod. Na sastanku je bilo reči i o beloblatskoj „Kobasicijadi“, manifestaciji koja je prevazišla seoske okvire, pa će se razmotriti mogućnost da ona bude jedna od manifestacija od gradskog značaja“, izjavio je gradonačelnik.

Rekao je i da se u tom selu mora rešiti mnogo toga kao što su divlja deponija, ulična rasveta, da se revidira projekat fekalne kanalizacije, budući da je Belo Blato jedno od naseljenih mesta koje je kandidovano za sredstva od države za izgradnju sistema fekalne kanalizacije.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato Miroslav Markuš rekao je da problema ima mnogo, kao i u svim selima.

Problema ima mnogo, kao i u svim naseljenim mestima, reč je o infrastrukturi, asfaltiranju ulica, izgradnji kišne kanalizacije. I nama ovde potrebna je zdrava pijaća voda, a potrebna su i sredstva za tekuće održavanje u školi i popravci objekta mesne zajednice. Dogovorili smo se da ćemo u narednoj godini početi sa tim radovima. Za nas je primarno rešavanje problema pijaće vode, asfaltiranje jedne ulice i saniranje atarskog puta – pojasnio je Markuš koji je naveo da, prema poslednjem popisu, ovde živi 1307 stanovnika, ali da je, nažalost, mnogo ljudi otišlo.

Situacija u Stajićevu je nešto bolja, moglo se zaključiti nakon sastanka sa predstavnicima tog sela. Predsednik Saveta Bojan Janjić i članovi Svetozar Stefanov i Nemanja Milinković naveli su da je u Stajićevu tokom prethodnih godina urađeno mnogo toga. Kao posebno važnu činjenicu istakli su da je ove godine rođeno više beba – njih 28, i da je u školi, zajedno sa predškolcima, 260 dece.

Ipak, ono što je urgentno, kako su naveli, jeste saniranje udarnih rupa u selu, dimnjaka na objektu vrtića i nastavak izgradnje kanalizacione mreže. Predstavnici te mesne zajednice kazali su tokom razgovora i da je u planu da se naredne godine obeleži sto godina sela i podigne spomenik osnivaču sela, parohu Savi Stajiću.

U nastavku posete, gradonačelnik se sastao i sa predstavicima Saveta MZ Ečka, predsednikom Milivojem Petrovim i članom Marinelom Mendreom. I u Ečki potrebno je sanirati asfalt u ulicama, završiti izgradnju kanalizacione mreže, ali i urediti seosku pijacu, osvetliti biciklističku stazu i rekonstruisati uličnu rasvetu.

Katarina Korać / Novosadski.info