Uručene nagrade sa međunarodnog konkursa “Atelje 61”

Marija Ranković i Stefan Ilić studenti Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu dobitnici su nagrade za idejno rešenje kartona za tapiseriju “Ateljea 61”. Reč je o konkursu za tapiseriju koji se neguje još od 1961. godine, a ovoga puta je realizovan kao međunarodni studentski konkurs, s obzirom na to da je Novi Sad aktuelna Omladinska prestonica Evrope.

Nagrade su laureatima uručili član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor ustanove za izradu tapiserija ”Atelje 61” Zoran Bulatović.

Tradicija duga 60 godina je za svako poštovanje, a toliko upravo traje naš ”Atelje 61”. Ovo je već njihov 34. Međunarodni konkurs, na kojem nagrađaju umetnike, i s druge strane bogate svoju izvanrednu zbirku tapiserija. Nagradu je ustanovio osnivač ”Ateljea 61”, naš znameniti slikar i tapiserista Boško Petrović, a Grad apsolutno podržava rad te ustanove kulture, jedinstvene i kod nas i u okruženju. Sam spoj starog zanata kao što je tkanje i savremene umetnosti je veliki doprinos našoj kulturnoj baštini. Za svaku pohvalu je to što pored same izrade tapiserija, ”Atelje 61” ima i izložbenu, izdavačku i obrazovnu delatnost. Takav pristup je sveobuhvatan, veoma svrsishodan i daje jedan zaokružen kulturni koncept – naglasio je Dalibor Rožić i dodao da je gotovo izvesno da će ”Atelje 61” biti preseljen u budući kreativni distrikt, u tzv. ”Kinesku četvrt”.

Prema rečima direktora “Ateljea 61” Zorana Bulatovića, Konkurs ima za cilj očuvanje, razvoj i popularizaciju tapiserije kao autentičnog i autonomnog vizuelnog medija.

Mi smo ustanova Grada Novog Sada, tako da Grad i dodeljuje sredstva za ovu nagradu. Bilo je preko 50 učesnika prijavljeno na Konkurs, nagrađeni radovi su izuzetno kvalitetni i nadam se da će tapiserije biti izrađene tokom sledeće godine. Reč je o otkupnoj nagradi koja iznosi oko 1000 evra po dobitniku – istakao je Bulatović.

Uslovi za učestvovanje precizirani su propozicijama koje definiše Umetnički savet „Ateljea 61“, čiji članovi žiriraju dospele predloge za tapiserije, postavljajući visoke kriterijume koji zahtevaju originalnost ideja. Po kartonima nagrađenih autora izvode se tapiserije u radionici ”Ateljea 61” materijalima i tehnikama tkanja na vertikalnom razboju koje predloži autor. Gotove tapiserije postaju deo Zbirke tapiserija ”Ateljea 61”.

Novosadski.info