Zrenjanin bogatiji za skoro osam hiljada novih sadnica

U Zrenjaninu je počela akcija sadnje sadnica, najpre u parku Plankova bašta, kod Kulturnog centra, u okviru akcije „Zelena nedelja“, koja se širom Vojvodine sprovodi od 2. do 6. decembra.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, direktor Javnog poreduzeća „Vojvodinašume“ Roland Kokai i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima zasadili su deset sadnica breza u Plankovoj bašti.

Tokom započete akcije, inače, zasadiće se 10.000 sadnica na zelenim površinama oko javnih ustanova i objekata širom Pokrajine. Na teritoriji Grada Zrenjanina će se, tokom akcije „Zelena nedelja“, zasaditi 1.786 sadnica breze, crnog bora, hrasta i topole.

Hvala pokrajinskom sekretaru i direktoru JP „Vojvodinašume“ što su se pridružili našoj akciji sadnje doniranih 1.786 sadnica na teritoriji Grada Zrenjanina. To je vredna donacija, ali grad je kupio još 6.000 sadnica, pre svega bagrema, i to na inicijativu pčelarskih udruženja. Podsećam da smo prošle godine, zajedno sa lovačkim društvima, posadili 10.000 sadnica u ataru – istakao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Pokrajinski sekretar Vladimir Galić podsetio je da je akcija za zeleniju Vojvodinu jedna od aktuelnih koja se sprovodi na tlu pokrajine.

U okviru ove akcije, a uz podršku i donacije „Vojvodinašuma“ i „Srbijašuma“, zasadićemo 9.150 stabala širom pokrajine. U Zrenjaninu ćemo tu akciju sprovoditi u krugu ustanova čiji je pokrajina osnivač, kao što su Opšta bolnica, zatim Plućna bolnica, Gerontološki centar… Uz to smo lokalnoj samoupravi ustupili 1.750 sadnica, za sadnju na području grada – istakao je Galić.

On je napomenuo da je ovo jedna od najvećih akcija te vrste u poslednjih nekoliko decenija, a da je pošumljenost u Vojvodini ispod sedam posto, znatno ispod evropskog proseka, upozorio je direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai.

Naše preduzeće prepoznalo je značaj inicijative Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, i donirali smo 4.100 sadnica za akciju „Zelena nedelja“. To ćemo činiti i ubuduće, jer zaštita životne sredine, i na ovaj način, nema alternativu. Šume nisu samo značajne, već su preduslov za opstanak čovečanstva – istakao je Kokai.

Ž. B. / dnevnik.rs / novosadski.info