Usvojen novosadski budžet za narednu godinu

Za finansiranje celog iznosa od 16.500 dece koja borave u objektima PU radosnog detinjstva biće izdvojeno 613,7 miliona dinara.

Zastupnici novosadske Skupštine grada odlučili su u četvrtak 12. decembra ubedljivom većinom da će planirani iznos gradskog budžeta za narednu godinu biti 29,13 milijardi dinara, a kao jedna od najvažnijih stavki te odluke je da će Grad finansirati celokupan iznos dece u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“.

Od 1. januara za realizaciju odluke biće izdvojeno oko 613,7 miliona dinara.

Posebno sam ponosan na tu odluku. Novi Sad je prvi među našim velikim gradovima koji se odlučio na takvu meru podrške roditeljima sa decom – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Istovremeno, dodao je on, iznos gradske subvencije za boravak u privatnim vrtićima povećan je na 300 miliona dinara, tako da će sledeće godine ovom podsticajnom merom biti obuhvaćeno 3.000 dece, ili 200 više nego u ovom.

Vučević je odbacio prigovor opozicije da je odluka predizborni potez vladajuće SNS, naglasivši da će, ukoliko je takva ocena tačna, odluku objaviti 1. marta, a ne sada.

Gradonačelnik smatra da je novi gradski budžet istovremeno i „društveno odgovoran i razvijen“, podupirući to podacima prema kojima su izdaci za socijalno osiguranje dostigli ukupno 20 posto budžeta, dok ukupne kapitalne investicije čine 34,2 posto od ukupnog iznosa kase.

Opozicioni odbornici, pre svega iz SRS i DJB, glasali su protiv novog predloga budžeta, jer, kako su naveli u raspravi, uprkos činjenici da je to najveći budžet Novog Sada po obimu, nema velikih investicionih projekata čija realizacija omogućava brži razvoj grad. Takođe veruju da nisu planirana dovoljna sredstva za socijalnu zaštitu, kulturu, putnu privredu i druge oblasti.

Gradonačelnik je najavio dolazak još dva velika investitora, jednog iz Japana i Nemačke, kao i otvaranje novog logističkog centra, takođe strane kompanije, u Novi Sad. – Takođe smo dobili ponudu od jedne kompanije za kupovinu celog kompleksa Radne zone Sever 4 od grada. Gledamo u sve ove mogućnosti i očekujemo nova radna mesta – rekao je Vučević.

Novosadski.info / Fb Милош Вучевић