Završen projekat „Obrazovanje u službi održivosti – zelene i energetski efikasne škole“

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je konferenciji povodom završetka prekograničnog projekta Srbije i Hrvatske „Obrazovanje u službi održivosti – zelene i energetski efikasne škole“ koja je održana u Tehničkoj školi „Mileva Marić Ajnštajn”. Ciljevi projekta bili su povećanje energetske efikasnosti (EE) putem energetske obnove škola u obe zemlje, primena obnovljivih izvora energije (OIE), te povećanje znanja o EE i OIE u prekograničnom području.

Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn” učestvovala je u ovom Projektu, a radovi na energetskoj rekonstrukciji tog objekta obuhvatili su toplotnu izolaciju i zamenu svih prozora kako bi se značajno smanjili troškovi grejanja. Zamenjena je stolarija, odnosno svih 400 prozora na školi, urađena je termoizolacija cele zgrade i postavljena demit fasada, kojom se izolovala spoljašnjost objekta.

Značaj ovog projekta koji smo započeli pre dve i po godine i koji smo uspešno realizovali je višestruk. Pored povećanja energetske efikasnosti tu je i segment prenošenja znanja i iskustava u prekograničnoj saradnji. Drago mi je da su institucije sa teritorije Grada Novog Sada pokazale da imaju kapacitet i znanje da mogu da dobiju i realizuju ovakve i slične projekte. Čestitam svim partnerima iz Novog Sada i Osijeka na uspešnoj realizaciji projekta, a siguran sam da je ovo početak saradnje i na nekim novim projektima- rekao je Milorad Radojević i dodao da je ukupna vrednost projekta iznosila 1, 4 miliona evra.

Projekat je finansiran u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije koji realizuju grad Osijek, „Obnovlji izvori energije Osijek” d. o. o., Županijska razvojna agencija Osječkobaranjske županije iz Osijeka, Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn” i Regionalna razvojna agencija „Bačka” iz Novog Sada.

Direktor Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“ Željko Savić je rekao da je projekat omogućio poboljšanje energetske efikasnosti u objektu škole u Gagarinovoj ulici br. 1 .

-Takođe smo putem projekta kupili mašinu za izradu peleta koja će nam obezbediti grejanje staklenika za uzgajanje cveća u Ulici braće Ribnikar. Edukativni segment projekta je iuzutno značajan jer su učenici naše škole kroz učešće u projektu i uz pomoć promotivnog materijala uspeli da razviju svest o potrebi energetske efikasnosti, obnovljivosti energetskih izvora, kao i zaštiti čovekove sredine i primene stečena znanja u budućem radu- rekao je Željko Savić.

Novosadski.info