Novosadska razmena knjiga u Eđšegu

Novosadska razmena knjiga, deseta po redu, u okviru koje je tradicionalno realizovano nekoliko različitih akcija, održana je u Kulturnoj stanici „Eđšeg“. Tema zimske razmene bila je „Knjige greju“, što dovoljno govori, a program su, kao i do sada, obeležili i dodatni sadržaji.

S obzirom na to da je reč o desetoj razmeni, konačno možemo da kažemo da je tradicionalna, odnosno da nazovamo to tradicionalnim novosadskim događajem, koji pokazuje trajnost našeg rada – istakla je osnivačica Novosadske razmene knjiga Katarina Kostić. – Imamo i tri nova prijatelja razmene. „Kontrast izdavaštvo“, Sajam knjiga u Novom Sadu i profesor sa Filozofskog fakulteta Vladimir Gvozden obogatili su nas mnoštvom knjiga. Takvim manifestacijama pokazujemo da duhom nismo siromašni, tu smo da se podržavamo, te bogatimo živote i biblioteke jedni drugima.

Na tradicionalnu razmenu knjiga već od 14 časova, kada je počela, pristiglo je mnogo ljubitelja knjiga različitih generacija, a redovni posetioci potvrdili su da je manifestacija sve popularnija.

Imam knjige koje sam pročitala, kao i one koje je moja osmogodišnja ćerka prerasla, pa da ne bi uzalud negde stajale, ovo je lepa prilika da nađu svoje mesto – rekla je Aleksandra Mirimanov, koja gotovo redovno posećuje Razmenu. – Usput pronalazim i neke nove knjige, kojih više nema u knjižarama. Ćerki obično čitam knjige za nešto stariju decu, poput dela Igora Kolarova, Zorana Penevskog i Jasminke Petrović, a ujedno i razgovaramo o njima jer ona mnogo voli i da čita i da sluša. Ne koristi telefon i tablet, odrasta bez televizije, verovatno zbog toga više čita i crta.

B. Pavković / dnevnik.rs / novosadski.info