Vučević priredio prijem za pitomce Srpskog privrednog društva Fondacije ”Privrednik”

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević priredio je prijem za pitomce Srpskog privrednog društva Fondacije ”Privrednik” čija je osnovna delatnost stipendiranje darovitih i uspešnih učenika srednjih škola i studenata. Reč je o instituciji izuzetne istorije, bogate tradicije i velikog značaja za društvo, koja funkcioniše zahvaljujući dobrotvorima i donatorima, a Grad Novi Sad je jedan od dugogodišnjih partnera.

Fondacija „Privrednik“ i Grad Novi Sad nastavljaju uspešnu saradnju u interesu cele zajednice, a pre svega đaka i studenata koji dobijaju podršku od ove najveće i najznačajnije zadužbinarske organizacije u novijoj istoriji našeg naroda. Za 2020. godinu u budžetu Grada je predviđeno da se obezbede sredstva za stipendije za ukupno 50 đaka i studenta u iznosu od 10.500 dinara po stipendisti. Pre šest godina je 38 studenata i đaka dobijalo 5 080 dinara, a danas njih 50 dobija po 10 500 dinara. Grad je partner svima onima koji ulažu u budućnost, odnosno u znanje, jer im se time mladima omogućava da isključivo svojim radom i zalaganjem, uspeju u životu. U pitanju je jedna plemenita misija i nama predstavlja privilegiju i čast da budemo deo takve organizacije i da ove mlade ljude uverimo da mogu napredovati u životu učeći i radeći marljivo. Verujemo da je ova država dobro mesto za život i poruka koju zajednički šaljemo je da zaista sunce tuđeg neba ne greje kao ono u domovini. Mi želimo da ova deca imaju najbolje uslove za obrazovanje i neka se školuju gde god žele, ali isto tako snažno želimo da svoju dalju budućnost nađu u ovoj zemlji, da ovde rade i stvaraju porodice. Tako će i oni jednog dana biti dobrotvori i pokrovitelji nekim novim studentima i učenicima zahvaljujući svom uspešnom radu, i nastaviti priču „Privrednika“ koja ima dugu i bogatu tradiciju – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Upravitelj Fondacije „Privrednik“ prof. dr Jova Radić istakao je da je ta organizacija veoma zahvalna Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Vučeviću koji omogućavaju da Fondacija nastavi da živi.

Mnoge institucije i pojedinci su podstaknuti upravo primerom Grada Novog Sada i vrlo smo zahvalni svima na onome što pružaju „Privredniku“. Dobili smo za svoj rad jedno od najvećih priznanja, a to je Svetosavska nagrada. Ove godine smo udvostručili broj pitomaca sa univerziteta u Prištini i to opet indirektno zahvaljujući pomoći Grada Novog Sada, jer smo oslobodili sredstva iz privatnih donacija da možemo više pomoći našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji. Takođe, formiraćemo jedan Fond solidarnosti iz koga ćemo zajedno sa „Privredikom“ u Zagrebu i Banja Luci pomoći onima koji su najbolji među najboljima da mogu učestvovati sa svojim stručnim radovima na međunarodnim studentskim susretima i sesijama. Želimo time da nastavimo da negujemo ono najbolje i najvrednije – rekao je prof. dr Jova Radić.

Grad Novi Sad pomaže u školovanju darovitih učenika srednjih škola i studenata putem Humanitarnog fonda “Privredik” sa kojim ima zaključen ugovor o saradnji, a u skladu sa mogućnostima budžeta Grada.

Novosadski.info