Vučević o protekloj 2019: Uradili smo mnogo toga, a evo na šta sam posebno ponosan

Novi Sad je grad budućnosti, mladih, kulture i ekologije!

Novi Sad je prvi evropski grad koji je u istoj godini proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. (EPK) i Omladinskom prestonicom Evrope (OPENS) u 2019. godini. I jedini grad koji dolazi iz zemlje van EU, a šta je još urađeno u protekloj godini u glavnom gradu Vojvodine za portal Srbija Danas ispričao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Na koji ostvareni projekat ste posebno ponosni u ovoj godini?

Gradska uprava Novog Sada se zaista potrudila da tokom 2019. godine da sve od sebe, da započne i realizuje projekte koji su, pre svega, u službi građana, kako bi njihov kvalitet života podigao na viši nivo. Pri tom ne mislim samo na Žeželjev most, već i na gradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti, besplatne udžbenike za novosadske prvake, sređivanje Petrovaradinske tvrđave, ali i infrastruktuirne projekte u gradu, izgradnju saobraćajnica i bulevara. Svakako je najznačajniji završetak Žeželjevog mosta, koji je simbol Novog Sada. Izgradnjom pristupnih saobraćajnica i okončanjem tog posla, u značajnoj meri olakšana su dalja ulaganja u Novi Sad, posebno u podgrađe Petrovaradinske tvrđave čije je sređivanje u toku i to nakon 60 godina. Cilj nam je da podgrađe postane pešačka zona i svojevrsna turistička oaza. Želimo da rekonstruišemo Beogradsku ulicu, da vratimo kaldrmu i da je ambijentalno i infrastrukturno pretvorimo u šetališe. Do sada smo investirali skoro pola milijarde dinara, što uključuje trg, fasade i krovove… Napomenuo bih da je u ovoj godini počela izgradnja 528 stanova za pripadnike službi bezbednosti u Novom naselju, a prvi stanovi trebalo bi da budu gotovi do kraja 2020. godine. Reč je o prvoj fazi radova, a ukupno će biti izgrađeno 1.972 stana.  Ovo je najmanje što smo mogli da učinimo za pripadnike vojske, policije i drugih bezbednosnih službi i da im se odužimo za sve ono što su radili i u teškim i u mirnodopskim godinama.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Grad Novi sad

Pomenuli ste i projekte u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Tako je. Zahvaljujući tome, Novi Sad će u bliskoj budućnosti izgledati potpuno drugačije. Pre pola godine smo, pre ugovorenog roka, otvorili Bulevar Bate Brkića, u dužini od 550 metara, širine 40 metara, pa je Novo naselje sada modernom saobraćajnicom povezano sa Futoškim putem, što će omogućiti kvalitetniji život građanima i stvoriti uslove za nastavak ulaganja u zapadni deo grada. Nastavićemo da menjamo konfiguraciju grada i da stvaramo uslove za nova ulaganja u ovaj deo grada koji je decenijama bio zapušten. Osim  toga, kompletno je rekonstruisana ulica Marka Miljanova, čime je praktično pretvorena u bulevar koji ima nove kolovozne trake, trotoare, biciklističku stazu, parking, zamenjene vodovodne i kanalizacione cevi i novu modernu rasvetu. Takođe, uložićemo novac i za produženje Bulevara Jovana Dučića, što je investicija vredna 238 miliona dinara. Nakon finalizovanja četvrte deonice Bulevara Evrope, prelazimo na petu deonicu koja obuhvata pravac od kružnog toka sa Bulevarom patrijarha Pavla, prema Ribarcu sa novim mostom preko Dunava. Već ove godine se krenulo sa prikupljanjem dokumentacije, a izgradnja bi se mogla očekivati u narednim godinama.

Da li će Novi Sad pomeriti granice kao prestonica kulture u 2021. godini? 

Novi Sad je prvi evropski grad koji je u istoj godini proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. (EPK) i Omladinskom prestonicom Evrope (OPENS) u 2019. godini.  I jedini grad koji dolazi iz zemlje van EU. Obe prestižne titule vidim, pre svega, kao veliku razvojnu šansu. Obe manifestacije su proglašene projektima od nacionalnog značaja, jer titule koje su dodeljene Novom Sadu prevazilaze lokalni karakter i utiču na imidž ne samo vojvođanske prestonice, već i cele Srbije. Novi Sad još nije iskoristio sve kulturne i turističke potencijale poput činjenice da su u tom gradu živeli i stvarali Albert i Mileva Ajnštajn. Ali, verujem da ćemo i mi kroz ova dva projekta postati sposobniji, kreativniji, hrabriji, brži, da se nećemo plašiti promena i da ćemo ih prihvatati. Uveren sam da će Novi Sad biti na visini zadatka i da će na najbolji način predstaviti Srbiju kroz  EPK koja će biti zvanično otvorena 13. januara 2021. godine dočekom pravoslavne Nove godine.

Miloš Vučević

Miloš VučevićFoto: Grad Novi SadMožete li nam otkriti detalje o najavljenoj izgradnji novog mosta preko Dunava? 

Reč je o dva buduća mosta – jedan između Šodroša i Sremske Kamenice, koji predstavlja nastavak Bulevara Evrope, a drugi je most između keja sa novosadske strane i Petrovaradinske tvrđave. On bi predstavljano nešto potpuno novo. Koristili bi ga isključivo pešaci i biciklisti, bio bi opremljen mobilijarom, ispustom, da možete da sedite, provodite vreme na reci. Sa njega bi se direktno ulazilo na Tvrđavu, odnosno u tunel, iz tunela direktno liftom na Tvrđavu. To bi bila prava turistička atrakcija za grad, praktično bismo spojili kej sa Petrovaradinskom tvrđavom. Želja nam je da dobijemo najbolji most, pa ćemo zato konsultovati struku, eminentne stručnajke, naše i iz inostranstva. To će biti revolucionarni poduhvat, da napravimo pešačko – biciklistički most sa direktnim ulazom u Petrovaradinsku tvrđavu. Što se tiče mosta preko Dunava, on predstavlja finalnu fazu obilaznice oko Novog Sada. Taj most neće biti nimalo jeftin, jer će morati ranije da se podiže, pre vodenog ogledala. Mi sada moramo da pripremimo projekte koji će biti kandidovani i u pokrajinskoj i u republičkoj vladi, a potom i da razgovaramo sa bankama i finansijskim organizacijama, jer Grad to neće moći sam da finansira.

Koliko će izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta uticati na život i poslovanje u Novom Sadu? 

Veliki infrastrukturini projekti se rade. Projekat izgradnje brze pruge od Beograda do Budimpešte, gde je predviđeno da vozovi saobraćaju brzinom od 200 km/h,  najveći je projekat u Srbiji na železnici. Ovo je prvi put da Srbija gradi brzu prugu, a ceo posao zajedno realizuju Srbija, NR Kina i Mađarska. Izvesno je da će prva deonica, Beograd – Stara Pazova, biti završena na jesen naredne godine, dok će druga deonica biti gotova tokom 2021. pa će građani vozom od Novog Sada do Beograda stizati za pola sata. Ovaj projekat je veoma značajan za građane u Vojvodini, jer je reč o najvažnijem pravcu koji ce povezati Beograd, Staru Pazovu, Indiju, Sremske Karlovce, Petrovaradin i Novi Sad.

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Grad Novi Sad

Koliko će roditeljima značiti besplatan vrtić koji počinje da se primenjuje od 1. januara sledeće godine? 

Verujem mnogo, jer je to značajna stavka u kućnom budžetu, naročito ako imate više dece. Besplatni vrtići su pre svega jedna pronatalitetna mera države, a pošto u budžetu Novog Sada postoji višak novca to je bilo i moguće realizovati. To je ono što će roditelji osetiti. I politika gradske vlasti na čijem čelu sam već drugi mandat je da osim ulaganja u infrastrukturu i velike projekte koji su neophodni za razvijanje grada imamo što više mera kojim se građanima Novog Sada olakšava svakodnevni život. Jako sam ponosan sto smo domćinskom politikom vođenja finansija imamo mogućnost da da ukupno 16.500 mališana ima besplatan vrtić. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati i olakšice i subvencije i kada je reč o privatnim vrtićima. 

Kako ćete provesti odlazeće i prve momente nastupajuće godine? 

Radno kao i svake godine. Da bi grad funkcionisao u novogodišinjoj noći neko mora i da radi. Pre svega mislim na komunalne službe, policajce vatrogasce, hitnu pomoć… Najmanje što mogu da uradim je ih obiđem. Ove godine Grad Novi Sad je pripremio doček na 50 različitih lokacija u gradu. Ponosan na činjenicu što je doček Nove godine u tom gradu ispromovisan na poseban način. Malo pre pomoći biću na glavnom gradskom trgu sa mojim Novosađanima, ali i svim građanima koji se odluče da najlu|u noć provedu u našem gradu. Kao i svake godine, tako i ove, Grad je izdvojio novac za prvorođenu bebu u Novom Sadu od 200.000 dinara a za sve rođene tokom celog prvog januara po 50.000. Osim za novogodišnjeg mališana, i beba rođena na dan Novog Sada dobija takođe 200.000 dinara.  

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Grad Novi Sad

Koji momenat iz privatnog života vam je obeležio prethodnih 12 meseci? 

Svaki momenat proveden u krugu porodice i retki trenutci kada mogu da se opustim sa prijateljima na pecanju.

Šta biste poručili građanima Srbije u Novoj godini?

Pre svega zdravlje, sreću, mir i blagostanje. To je ono što je najvažnije, a ostale stvari ako se trudimo, naporno radimo i pre svega želimo da postignemo one će se i ostvariti. Koristim ovu priliku da svim građanima čestitam predstojeće novogodišnje i božićne praznike. 

novosadski.info / srbijadanas.com