Zasad ostaje na istoj adresi: Nađeno kratkoročno rešenje za Pozorište mladih u Novom Sadu

Pozorište mladih u narednih osam meseci ostaje na staroj novosadskoj adresi – odlučeno je na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Grada, Sokolskog društva “Vojvodina” i teatra.

To je, bar kratkoročno, epilog neprijatnih okolnosti u kojima se našla ova umetnička kuća posle gotovo devet decenija postojanja. Da podsetimo, osnovana je 1932. godine kao Lutkarsko pozorište pri Sokolskom društvu u Novom Sadu, a zgrada u kojoj se nalazi svih proteklih decenija je restitucijom (2017) pripala Sokolskom društvu “Vojvodina”. Od tada Gradski sekretarijat za kulturu plaća kiriju vlasniku, ali je od 1. januara ove godine sokolsko društvo podiglo kiriju Pozorištu mladih za gotovo 60 odsto. Ponuđen im je ugovor (s novim iznosom) na potpisivanje, ipak, procenjeno je da je reč “o previsokom i nerealnom iznosu”. Zato su pozorišnici iskazali stav da njihov pravni i stambeni status treba trajno rešiti, pa je jedan od predloga bio da otkupe idealnu polovinu zgrade u kojoj se nalaze ili da dobiju pravo na investiciono održavanje (odnosno trajni zakup), a ako nijedna od ove dve varijante nije moguća, da se izgradi nova zgrada ili nađe odgovarajući prostor koji bi pripao najstarijem gradskom pozorištu na srpskom jeziku.

Na sastanku smo došli do privremenog rešenja: Grad Novi Sad pristao je da po višoj ceni koju je tražilo Sokolsko društvo “Vojvodina” (što znači oko četiri i po miliona dinara godišnje) plaća naš zakup u narednih osam meseci, sa mogućnošću produženja na godinu dana – objašnjava Mihajlo Nestorović, upravnik Pozorišta mladih. – S druge strane, “Vojvodina” se obavezala da neće prihodovati od kirije, već će deo sredstava ulagati u održavanje prostora koji mi koristimo.

Mihajlo Nestorović, Foto: Privatna arhiva

Kako saznajemo, tokom ovog perioda će se u saradnji sa Gradom Novim Sadom i dalje tražiti trajno rešenje:

Naša želja je da ostanemo na istoj adresi i da uz pomoć Grada kompletno renoviramo pozorište, naravno ako je ovakav epilog moguć – zaključuje Nestorović.

novosti.rs / novosadski.info / Foto: D. Dozet