Komemoracija povodom smrti književnika Tomislava Ketiga u sredu u SNP-u

Komemoracija povodom smrti književnika Tomislava Ketiga održaće se u sredu, 22. januara u foajeu Velike scene Srpskog narodnog pozorišta.

Komemoracija će početi u 12 časova. 

Tomislav Ketig (rođen 1932. u Novoj Gradiški) bio je akademik i književnik i kosmopolita. Pisao je drame, pesme, romane, eseje i književne kritike, a njegovo najznačajnije delo je istorijski roman “Duga senka svitanja”. Prevodio je prozu znamenitih pisaca sa engleskog jezika, dok su njegova dela prevedena na 13 jezika. 

 Bio je glavni urednik redakcije za Vojvodinu “Enciklopedije Jugoslavije”, a potom i  glavni urednik “Enciklopedije Vojvodine” pri Vojvođanskoj akademiji nauka. Napisao je više od 100 enciklopedijskih članaka. 

Za pozorište ga je vezivalo mnogobrojno žiriranje na Sterijinim igrama, izvođenja njegovih drama u državi i inostranstvu i mesto upravnika Srpskog narodnog pozorišta. 

Radio je kao sekretar, nakon čega je bio i predsednik Društva književnika Vojvodine, potpredsednik i v.d. predsednika Saveza književnika Jugoslavije. Bio je član Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca u Zagrebu i međunarodnog PEN-a. Neposredno pre smrti, primljen je za redovnog člana Vojvođanske akademije nauka, nakon što je od 2013. godine bio dopisni član. 

Zapamen će ostati i kao urednik i glavni urednik u NIŠP “Progres” i direktor “Marketprinta” u izdavačkoj kući “Forum”. 

Dobitnik je brojnih nagrada.

 Tomislav Ketig preminuo je 15. januara 2020. Sahranjen je na Uspenskom groblju u krugu porodice.

021.rs / novosadski.info