Danas pomen žrtvama Racije na Keju i otkrivanje info-table u Miletićevoj ulici

Sedamdeset i osma godišnjica Novosadske racije danas će biti obeležena pomenom kod spomenika “Porodica” na Keju žrtava racije i drugim programima.

Pomen će početi u podne.

U ime Srpske pravoslavne crkve, molitveni pomen održaće Episkop bački Irinej, a potom će molitveni pomen i besedu održati Vrhovni rabin Srbije Isak Asijel. U programu učestvuju Hor Saborne crkve “Sveti Georgije” i hor Jevrejske opštine “Hašira”. 

U ime građana Novog Sada vence će položiti predstavnici Grada, Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine, ambasade Izraela, ambasade Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza Jevrejskih opština Srbije, Matice romske, a u ime potomaka žrtava Novosadske racije venac će položiti Branislav Milić – Šumarev. 

Nakon polaganja venaca na spomenik Porodica, uz prisustvo vojnog sveštenika, venac će sa broda biti spušten u Dunav. U organizaciji Kola srpskih sestara biće posluženi koljivo i kolači, a Novosađani će biti pozvani da prisustvuju pomenu kod spomen obeležja na Štrandu. 

Prethodno će u 10 časova biti otkrivena info-tabla posvećena stradanju Novosađana tokom Novosadske racije, na uglu Miletićeve ulice i Grčkoškolske, a u klubu “Tribina mladih” održaće se međunarodna konferencija “Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati?” sa početkom u 15 časova. U Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće prikazan film “Šaulov sin” u 20 časova

Ovogodišnja manifestacija “Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije” biće završena u petak, 24. januara otkrivanjem info-table posvećene Jeleni Kon, u Ulici Sonje Marinković 1 u 12 časova i projekcijom filma “Zaveštanje” u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. 

Podsetimo, Novosadska racija je događaj koji se dogodio u sklopu šire akcije fašističke Mađarske, kada je širom Bačke ubijano lokalno stanovništvo, uglavnom Srbi i Jevreji. Tokom tri dana akcije u Novom Sadu ubijeno je više od 1.200 građana, pretežno Jevreja, Srba, Roma, kao i pripadnika drugih nacija koji su bili simpatizeri ili pripadnici NOB-a. 

Zbog programa na Keju režim saobraćaja biće privremeno izmenjen, kao i trase pojedinih linija GSP-a, o čemu više OVDE.

021.rs / novosadski.info