„Svetosavska sila je spasavala Srbiju“

Tradicionalna Svetosavska beseda pod nazivom „Savršeni zakon slobode“ održana je sinoć u Novom Sadu, posvećena Svetom Savi, velikom srpskom prosvetitelju, prvom srpskom arhiepiskopu, državniku, diplomati i književniku.

Besedu je u prepunoj Svečanoj sali Matice srpske održao profesor Aleksandar Petrović koji je istakao da je Srbija, zahvaljujući „svetosavskoj sili“, opstajala i u određenom periodu 18. veka kad je imala samo 50.000 stanovnika.

Srbija je, međutim, i tad imala uz sebe svetosavsku silu da smrt preobrazi u život, umiranje u rađanje i misao u delo. Sveti Sava je uvek s nama, pa i na okupljanjima poput ovog – naglasio je Petrović.

Prema njegovim rečima, Sveti Sava najbolje oličava moćnu srpsku dušu, „s velikim spokojstvom i zanosnom otmenošću, kao i snagom njene uravnoteženosti“.

Imamo li mi danas snage za Svetosavlje pod svekolikim svetskim pritiskom i svakodnevnim smrtonosnim trovanjima naše duše? – upitao je Petrović.

On je naglasio da upravo delo Svetog Save potvrđuje da se u to se ne sme sumnjati.

Sava kaže da nikad ne poštujemo ono što škodi i da ne odbacujemo ono što spasava. On smatra, da uprkos svemu, nismo nemoćni, da sve može da se ispravi, pa i, ako neki pomisle da smo najslabiji, mora se izdržati. Samo tako će Sveti Sava i Svetosavlje biti uvek pored nas – naglasio je Petrović.

Prema njegovim rečima, Sveti Sava je zbog snage svog dela i ličnosti simbol koji nikad ne može da nestane i to ne samo u srpskom narodu. Petrović je istakao da je srpski narod i danas živo odan dinastiji Nemanjića, kojoj je pripadao i Sveti Sava.

On je podsetio na 1191. godinu, kad je Rastko Nemanjić, kako je svetovno ime Svetog Save, napustio svoje bližnje i otišao na Svetu goru.

Iznenada, Rastko je ostavio kuću i napustio porodicu. Da osnuje Svetu goru, odrekao se svake vlasti, osim one nad sobom, čime je stekao najveći mogući moralni autoritet. Sva energija, vere i nade ogledala se u tom činu Svetog Save – rekao je Petrović.

Besedi je prisustvovao episkop bački Irinej, kao i brojni članovi Matice srpske. U muzičkom delu „Svetosavske besede“ nastupio je Hor novosadske Saborne crkve „Sveti Georgije“. Stihove o Svetom Savi govorila je Isidora Popović.

Tradicionalna „Svetosavska beseda“ povodom Savindana u današnjoj formi održava se u Matici srpskoj od 1869. godine.

vesti-online.com / novosdadski.info