MILOŠ VUČEVIĆ: Grad ne zaslužuje barake i zarđalo brodogradilište

Strateški projekti uređenja priobalja Novog Sada trenutno su u zastoju jer se o planu detaljne regulacije priobalja Dunava s novosadske strane još nije izjasnilo Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine“ – izjavio je novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, komentarišući dešavanja oko donošenja planskih akata o budućem izgledu Ribarskog ostrva, Šodroša i lokacije brodogradilišta.

Ako se ovako nastavi, nama će biti ugrožena izgradnja mostova na Dunavu, pošto ne možemo donositi projektno-tehničku dokumentaciju bez planskih dokumenata jer za to nam je isto potrebna saglasnost „Voda Vojvodine“, kao nadležnog preduzeća. Zašto ćute, morate pitati njih, a ja ponavljam da neću dozvoliti da iko ni ucenjuje ni usporava razvoj Novog Sada. A ja se kao gradonačelnik, i pre svega građanin ovog grada, zalažem za to da više nikada nemamo u gradu zarđala brodogradilišta koja su posledica pljačkaške privatizacije posle 2000. godine i da nemamo barake građevinskog preduzeća „Neimar“ u stečaju prekoputa Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“. To nije moja politika. Ja se borim da to nemamo u gradu i isto dozvoljavam da se neko zalaže da takve stvari ostanu u gradu.

On je dodao da je u toku rasprava o tome kako će se priobalje urediti i kakvi će sadržaji biti uz novosadske vodotokove i da se od srca zalaže za to da se uredi lokacija propale Azotare kraj Kanala Dunav–Tisa–Dunav, ali i lokacija bivše „Centroslavijine“ hladnjače na raskrsnici Partizanske ulice i Temerinskog puta.

Vučević je naglasio da sledeći koraci kod donošenja planova o uređenju novosadskog priobalja zavise od toga kako se oglase stručnjaci iz „Voda Vojvodine“ i urbanisti, Grad će postupiti po tim preporukama „po najvišim standardima“

On je dodao da su na placu bivše hladnjače počeli radovi, navodeći da tadašnji vlasnik „Tempa“, koji je izgrađen nedaleko od te zgrade, Miroslav Mišković nije bio zainteresovan za to da se uredi prostor propale hladnjače, koja se nalazi s desne strane na ulazu u Novi Sad iz pravca Kaća, odnosno Zrenjanina.

Mišković nije hteo ništa da radi, iako je tražio da mu menjamo urbanističke planove za „Centroslavijinu“ hladnjaču, a mogao je za šest-sedam godina urediti taj prostor – naglasio je novosadski gradonačelnik. Govoreći o sudbini brogradilišta, kazao je da ono površinski zauzima samo tri odsto jednog plana detaljne regulacije i da ne radi već 15 godina, i da se zalaže za to da se taj prostor uredi. Takođe, negirao je mogućnost da će gradnjom u priobalju biti ugrožena odbrana Novog Sada od poplava.

Foto: Objekti brodogradilišta

Mislite li da će neko, radi surovog kapitalizma, da ugrozi bezbednost grada? Pa, neće – poručio je Vučević. On je naglasio da sledeći koraci kod donošenja planova o uređenju novosadskog priobalja zavise od toga kako se oglase stručnjaci iz „Voda Vojvodine“ i urbanisti, a Grad će postupiti po tim preporukama „po najvišim standardima“. Najavio je da će se gradska uprava dopisom obratiti Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture, odnosno ministarki Zorani Mihajlović koja ga vodi.

Foto: Barake građevinskog preduzeća „Neimar“

Hoćemo da vidimo šta je u pitanju, da li imamo ćutanje dela uprave ili nemamo. Mi smo se obratili svim nadležnima za to pitanje koji treba da nam daju saglasnost. Niko nema pravo da na bilo koji način ugrožava tako velike planove – naglasio je Vučević, napominjući da će takođe biti potrebna mišljenja i saglasnosti za planove uređenja novosadskog priobalja sa sremske strane – u Sremskoj Kamenici i Petrovaradinu, koji su takođe na čekanju.

Novosadski portal / FB: Милош Вучевић / Foto: dnevnik.rs