Izbori u 2020. godini: U Novom Sadu pravo glasa ima oko 344.000 građana

Izbore za odbornike jedinica lokalne samouprave raspisuje predsednik Narodne skupštine najkasnije 30 dana pre isteka mandata tekućeg saziva.

S obzirom da je konstituitivna sednica Skupštine grada Novog Sada aktuelnog saziva održana 17. juna 2016. godine, najkasniji rok za raspisivanje lokalnih izbora u našoj varoši je 17. maj.

Prema najavama s Andrićevog venca, lokalni i pokrajinski izbori, ali i odabir poslanika Narodne skupštine verovatno će se odigrati 26. aprila. Od dana raspisivanja do dana sprovođenja izbora, ne može proći manje od 45 niti više od 60 dana. Ako najavljeni datum izbora uzmemo kao definitivni, onda nas raspisivanje lokalnih izbora očekuje u periodu od 26. februara do 11. marta. Najvažnija razlika u odnosu na lokalne izbore pre četiri godine je smanjenje cenzusa sa pet na 3 odsto. Tako će u raspodeli mandata učestvovati izborne liste koje su dobile najmanje 3% glasova od ukupnog broja glasova birača koji su glasali. Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kad su dobile manje od 3% glasova od ukupnog broja birača koji su glasali.

Podaci JKP “Informatika” pokazuju da u Novom Sadu trenutno pravo glasa ima oko 344.000 stanovnika, a ta cifra bez svih prigradskih naselja i sremske strane grada je blizu 235.000. Na poslednjim lokalnim izborima u našem gradu je bilo 315.741 upisanih birača. Znači imamo povećanje od skoro 30.000 punoletnih duša. Te 2016. godine, glasalo je 173.646 ljudi što je 55 odsto od ukupnog broja zavedenih, a nevažećih lističa je bilo čak 2,15% odnosno 3.737. Na celokupnoj teritoriji grada ima 197 biračkih mesta, ali taj broj se svake četiri godine povećavao, pa možda i prebacimo cifru od dve stotine. Inače, biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača.

Nije zgoreg podsetiti šta kaže Zakon o lokalnim izborima, u smislu prava građana i poštovanja fer pleja. Građani imaju pravo da preko sredstava javnog informisanja budu ravnopravno, blagovremeno, istinito, nepristrasno i potpuno obavešteni o izbornoj kampanji podnosilaca izbornih lista i kandidatima s izbornih lista, kao i o drugim događajima značajnim za izbore. Sredstva javnog informisanja dužna su da u izbornoj kampanji obezbede ravnopravnost, blagovremenost, istinitost, nepristrasnost i potpunost u obaveštavanju o svim podnosiocima izbornih lista i kandidatima s tih lista, kao i o drugim događajima značajnim za izbore. 


Treba dodati i da svaki birač glasa lično. Birač u toku održavanja izbora može glasati samo jedanput. Glasanje je tajno. Glasa se na overenim glasačkim listićima. Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala. Ako se u toku glasanja naruše pravila iz članova pomenutog zakona, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja. Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija. 

Svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata ima pravo na zaštitu izbornog prava, po postupku utvrđenom Zakonom o lokalnim izborima. Prigovor se podnosi Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora.

Novosadski Info / mojnovisad.com / Foto: Ilustracija (mojnovisad.com)