Institut u Sremskoj Kamenici dobio nove aparate: Kraće liste čekanja na zračenje onkoloških pacijenata

U rad puštena dva linearna akceleratora i CT-stimulator.

U institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici LjNj su pušteni u rad dva nova linearna akceleratora i CT-simulator, savremena radioterapijska oprema kojom će biti omogućeno da liste čekanja pacijenata za zračnu terapiju budu znatno smanjene.

Ta zajednička investicija Ministarstva zdravlja i Pokrajinske vlade vredna je ukupno 6,5 miliona evra.

Ovo je veliki dan i za pacijente i za sve zaposlene u ovoj ustanovi – izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem posetio Institut za onkologiju.

Ministar je naglasio da smo do 2014. godine imali ozbiljnih problema zbog nedostatka tih aparata jer su, kako je rekao, građani umirali čekajući zračnu terapiju. Ti problemi su umnogome prevaziđeni značajnim ulaganjima države u medicinsku opremu i infrastrukturu.

U proteklih pet godina je samo u nabavku aparata uloženo više od 50 miliona evra. Srbija sada ima više od jednog akcelerator na 250.000 stanovnika, što nam omogućuje da smanjujemo liste čekanja i da pokušamo da ih ukinemo – kazao je Lončar, ističući da je na novoinstaliranim aparatima već od prvog jutra njihovog rada 11 pacijenata primilo zračnu terapiju.

Zadovoljstvo uspešnom realizacijom zajedničke investicije izrazio je i Mirović, napomenuvši da u pokrajini više od 800 pacijenata čeka na tu terapiju.

Očekujem da će se do leta liste čekanja prepoloviti. Naredne godine u planu nam je nabavka još jednog dodatnog aparata, čime će pacijenti sa najtežim bolestima imati veću šansu za izlečenje – istakao je Mirović, i dodao da je od juna 2016. godine u Institut za onkologiju uloženo oko deset miliona evra.

Direktor te zdravstvene ustanove prof. dr Zoran Radovanović rekao je da će puštanjem u rad dva linearna akceleratora i CT-simulatora biti pokriven veći deo potreba onkoloških pacijenata. On je precizirao da u Vojvodini danas ima ukupno šest tih aparata, što omogućuje rad u tri smene, budući da mesečno od 250 do 270 pacijenata ima potrebu za zračnom terapijom.

Nova zapošljavanja

Nabavka nove opreme zahteva i novo zapošljavanje stručnih kadrova u Institutu za onkologiju Vojvodine.

Ja vam to obećavam. U ponedeljak očekujte konkurs za sve te ljude koji ovde nedostaju, da bismo smanjili liste čekanja, što nam je svima cilj – poručio je ministar Lončar.

Novosadski Info / Novosti / Foto: N. Karlić