Održana uvodna konferencija projekta „Novi Sad za jednakost devojaka i devojčica romske nacionalnosti“

Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu Novog Sada, u partnerstvu sa Centrom za proizvodnju znanja i veština realizuje projekat „Novi Sad za jednakost devojaka i devojčica romske nacionalnosti“ čiji je cilj podsticanje aktivnosti lokalne zajednice, usmerenih ka romskom stanovništvu radi sprečavanja diskriminacije, sa posebnim fokusom na devojčice, devojke i žene.

Tim povodom, u Skupštini Grada Novog Sada održana je uvodna konferencija Projekta kojoj je prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković.

“Današnja konferencija ima za cilj uspostavljanje povoljnog lokalnog konteksta za realizaciju Projekta kroz povećanje vidljivosti projektnih aktivnosti i uključivanje relevantnih zainteresovanih grupa. Ovo je lep primer saradnje Grada, gradskih institucija, ustanova i organizacija civilnog društva na rešavanju zajedničkih problema gde svako u svom domenu delovanja može da doprinese zajedničkom cilju” – izjavila je Ljiljana Koković napomenuvši da projekat, u vrednosti od 63.814,80 evra koji traje devet meseci, finansira Evropska Unija u okviru Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

Predstavnica Centra za proizvodnju znanja i veština Vesna Cvjetanović je ukazala na važnost terenskog rada, u okviru Projekta.

Kroz ovu komponentu, naši radnici u neformalnim romskim naseljima Veliki Rit i Adice organizuju razvojno-stimulativne radionice, sa decom predškolskog uzrasta, kao i individualni, savetodavni rad sa devojčicama i devojkama romske nacionalnosti. Primetili smo da veliki broj dece ne zna srpski jezik koji upravo kroz radionice i neformalno druženje sa terenskim radnicima imaju priliku da savladaju i tako se pripreme za polazak u vaspitno- obrazovne ustanove – objasnila je Vesna Cvjetanović.

Projekat se odvija u četiri komponente, koje predstavljaju nastavak već započete intersektorske saradnje tokom prethodne tri godine:

  1. Mere podrške romskim porodicama predškolske dece na terenu u neformalnim romskim naseljima radi uključivanja dece u predškolski sistem na ranijem uzrastu;
  2. Koordinacija i podrška radu školskih timova za prevenciju osipanja u devet osnovnih škola u Novom Sadu u primeni mera prevencije osipanja i to kroz koordinaciju rada školskih timova za prevenciju osipanja dece iz obrazovnog sistema, pre svega devojčica romske nacionalnosti, i podrška saradnji škola sa drugim akterima u zajednici;
  3. Preventivni edukativni i individualni savetodavni rad za devojčice i devojke romske nacionalnosti o partnerskom i porodičnom nasilju, ranim ugovorenim brakovima, i po potrebi individualni savetodavni rad;
  4. Edukacija medija i Novosadske intersektorske mreže za decu o problemima porodičnog i partnerskog nasilja uključujući problem ranih ugovorenih brakova u romskoj populaciji, uz medijsku kampanju u javnosti.

Projekat se realizuje u okviru IPA programa Podrška EU inkluziji Roma „Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma – EU Support to Roma Inclusion Strengthening Local Communities Towards Roma Inclusion“ koji sporovodi Stalna konferencija gradova i opština, a finansira Evropska Unija kroz IPA program 2016.

Novosadski Info