Vučević i Nedimović obišli su poljoprivredna gazdinstva u Stepanovićevu, Kisaču i Rumenki

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišli su poljoprivredna gazdinstva u Stepanovićevu, Kisaču i Rumenki gde su razgovarali sa domaćinima o aktuelnim izazovima sa kojima se susreću u radu.

Između ostalih posetili su Branislava Brborića iz Stepanovićeva, domaćina koji se bavi proizvodnjom stočne hrane, konzumnih jaja i tovnih svinja, a ima 9000 koka nosilja. Zatim su obišli poljoprivrdno gazdinstvo u Kisaču, čiji je vlasnik Mihail Privizer koji se bavi voćarstvom i ratarstvom, kao i domaćinstvo u Rumenki, vlasnika Zoltana Bančija koji se bavi ratarstvom i obrađuje 150 jutara zemlje. Prema njihovim rečima, subvencionisani krediti u agraru su veoma korisni za poljoprivrednike, a najbolje su one subvencije koje se tiču mehanizacije. Oni su istakli da probleme stvaraju visoke cene energenata, ali da generalno, pozitivno ocenjuju brigu nadležnih za razvoj poljoprivrede.

Veoma lepo su nas ugostili naši sugrađani, pravi domaćini, u tri prigradska naselja Novog Sada i hvala im na gostoprimstvu. Mi smo sa njima razgovarali o aktuelnim temama vezanim za poljoprivredu i razmatrali sa kog aspekta lokalna samouprava može da pomogne poljporivrednicima, a kako resorno ministarstvo. Teme kojih smo se dotakli tiču se urbanističkih uslova, odnosno, mogućnosti izgradnje objekata namenjenih poljoprivredi u okviru stambenih naselja. Mislim da ćemo kroz urbanističke projekte moći da izađemo u susret zahtevima poljoprivrednika, jer nije cilj da isteramo poljoprivredu iz sela, nego da ljudi mogu nesmetano da obavljaju svoj posao, a da pri tom vodimo računa o zaštiti životne sredine, našim komišijama i ekologiji, kako bismo izbegli neke loše posledice. Pored toga, razgovarali smo i o atarskim putevima, protivgradnoj zaštiti, i svemu onome što je aktuelno, a gde se prepliću ingerencije Republike, Pokrajine i Grada. Želja nam je da olakšamo rad poljoprivrednika, a ovaj severni deo grada, naša tri prigradska naselja, ukazala su nam šta je ono što je suštinski potrebno poboljšati, kako bi zakonodavci i izvršna vlast kreirali, odnosno sprovodili promene na bolje– rekao je gardonačelnik Vučević.

Kako je rekao ministar Nedimović, primena novih tehnologija u poljoprivredi je od suštinskog značaja, jer se time u današnje vreme, postiže dobijanje veće količine proizvoda po jedinici površine.

Primenom najsavremenijih naučno-tehničkih dostignuća, uz pomoć subvencija Vlade Republike Srbije, naši poljoprivrednici mogu da osavremene mehanizaciju i da doprinesu rastu i razvoju, ne samo svog gazdinstva, već i svog mesta i cele države. Mislim da je sve veća primena modernih sredstava za rad jako ohrabrujuća, jer to znači da se menja svest. Poljoprivreda od pre 10 godina nije viša ista kao danas i oseti se ekspanzija produktivnosti. Sledeća dva meseca će biti otvoren Poziv za poljoprivredne proizvođače za subvencije po hektaru, za setvu, subvencije za gorivo, tako da, ko podnese zahtev imaće sredstva na računu vrlo brzo – rekao je Nedimović.

Novosadski Info