U četvrtak kamen temeljac za fabriku „Beri Kalebaut“

Vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih čokolada i kakao proizvoda „BARI KALEBAUT“ (Barry Callebaut) u četvrtak, 5. marta, u Novom Sadu počeće izgradnju fabrike na Zrenjaninskom putu.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, na svečanoj ceremoniji postavljanja kamena temeljca obratiće se glavni Izvršni direktor kompanije Antoan DE SENT-AFRIK (Antoine de St-Afrique), generalni direktor Stojan Kemera, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a organizatori očekuju i prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ugovor o sredstvima podsticaja za investiciju švajcarskog proizvođača čokolade i proizvoda od kakaoa, potpisan je krajem septembra 2019. godine u Novom Sadu.

Fabrika će, kako je najavljeno, biti izgrađena na regionalnom putu M-7 prema Zrenjaninu, a uposliće stotinu ljudi i početi proizvodnju 2021. godine.

Antoan de Sent-Afrik, glavni izvršni direktor kompanije, naveo je ranije da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kog će „Bari Kalebaut“ snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

Fabrika će biti smeštena u Novom Sadu i planirano je da ima početni proizvodni kapacitet više od 50.000 tona godišnje i predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka).

Novosadski Info / Foto: Tanjug/Barry Callebaut