Beogradski festival igre od 21. marta u Beogradu i Novom Sadu

Beogradski festival igre nudi od 21. marta do 12. aprila u Beogradu i delom u Novom Sadu uzbudljiv program 17 kompanija umetničke igre iz 12 zemalja.

Među 23 koreografska komada, objedinjena sloganom “Čista senzacija”, biće i predstava “Avgust”, koja je Alesandru Šjaroniju donela Zlatnog lava 2019. u Veneciji, te omaž Erika Žana slavnom Leonardu Koenu. Glavni program 17. BFI počinje gostovanjem zvezda Njujork Siti baleta 13. marta u Novom Sadu i dan kasnije u Beogradu.

Na konferenciji za novinare u Evropskoj prestonici kulture 2021. godine, o Festivalu su govorili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, osnivač i direktor BFI Aja Jung, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, direktor Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić, predstavnik kompanije DDOR Đorđo Merkeđani i predstavnik NIS-a Goran Stoilković.

Drago mi je da se naša saradnja duga 16 godina uspešno nastavlja. Kako smo informisani, četiri događaja Beogradskog festivala igre biće održana u SNP-u, a već sledećeg petka dolaze nam gosti iz Njujorka, i nadam se da ih ovo što se dešava širom Evrope neće obeshrabriti. Sa velikim zadovoljstvom, posebno kao Evropska prestonica kulture, Novi Sad je deo manifestacije BFI, a i te 2021. godine u saradnji sa Ajom organizovaćemo plesne spektakle da obeležimo tu važnu titulu – naglasio je Miloš Vučević.

Prema rečima Aje Jung predstave u Novom Sadu su većinom rasprodate, a Njujork Siti balet je najznačajnija klasična trupa sa scene Metropoliten opere, koja po prvi put dolazi u ovaj deo sveta.

“U Novom Sadu nastupiće i trupa Bodi Trefik iz Los Anđelesa koji postaje centar umetničke igre u Americi. U goste nam dolazi čuveni Džejson Semjuel Smit najbolji step igrač na planeti čije su noge najskuplje osigurane, i koji je šampion u broju nagrada na Brodveju. Novosadskoj publici predstaviće se i mlada trupa iz Argentine koja ruši sve stereotipe o baletskim igračima jer je čine reperzentativci u boksu”, istakla je Aja Jung i zahvalila se institucijama i kompanijama na podršci koju pružaju Festivalu.

Dragana Milošević navela je da Pokrajinska vlada podržava BFI između ostalog i zbog toga što omogućava našim ansamblima da razmenjuju iskustva sa svetskim umetnicima. Direktor SNP Zoran Đerić naglasio je da ta ustanova obeležava 70 godina od kako je balet prisutan na sceni.

“SNP neguje klasičan balet, pa je BFI prilika da novosadska publika uživa u modernoj igri koja je sve raznovrsnija i bogatija”, izjavio je Đerić.

Tokom 17. BFI publici će se predstaviti trupe iz Francuske, Belgije, Italije, Španije, Nemačke, SAD, Izraela, Kanade, Holandije, Argentine, Brazila i Hrvatske, a 21. marta u Sava centru nastupiće Drezden Frankfurt kompanija koja će izvesti komad Jakopa Godanija, dobitnika nagrade “Jovan Ćirilov” za triptih izveden u završnici 16. BFI. Predstavu će pratiti orkestar Beogradske filharmonije, pod vođstvom dirigenta Helmuta Rajhela Silve.

Program 17. izdanja manifestacije dostupan je na https://belgradedancefestival.com/program

Novosadski Info