Novosadske pijace ponovo rade: Tezge pune svežeg voća i povrća

Novosadske pijace su, nakon proglašenja kraja vanrednog stanja, ponovo otvorile svoje kapije za potrošače. Vidno uzbuđeni, zakupci tezgi su jedva dočekali da se nađu na pijacama jer se roba, kako kažu, neće sama od sebe prodati.

Futoška pijaca je tokom jučerašnjeg prepodneva bila puna potrošača, stoga smo razgovarali s prodavcima o tome koliko su oni zadovoljni što su ponovo na svom radnom mestu.

Jedva sam čekao da se vratim u posao! – poverio nam se jedan od prodavaca. – Imam sveže povrće iz svoje bašte i bilo je teško ubirati plodove svog rada, razmišljajući samo o tome da li ću moći negde da ih plasiram. Bio sam aktivan i na „Fejsbuk” strani „Pijaca Novi Sad”, ali ta energija uživo ne može da se nadomesti takvom vrstom kupovine. Ovde ipak malo popričate s kupcima, razmenite koji osmeh i vaš dan je potpun!

Što se tiče kupaca, mišljenja su podeljena. Pojedini sugrađani inače nemaju naviku da kupuju na nekoj od pijaca, stoga nisu ni osetili taj nedostatak. S druge strane, većina onih s kojima smo razgovarali jedva je čekala kada će novosadske pijace ponovo početi da rade jer su najsigurniji da je voće i povrće odličnog, prirodnog kvaliteta.

Na Futoškoj pijaci je ponuda svežeg voća i povrća raznolika, a što se tiče cena, na nekim tezgama jagode se mogu naći po 270 dinara kilogram, dok su na drugima 320. Vezica mladog luka košta 30 dinara, dok je salata 40, a na pojedinim mestima se mogu uzeti i tri za 100 dinara. Kilogram spanaća je 100 do 120 dinara, a tikvice se prodaju za 80, a na nekim tezgama i za 120, odnosno 130 dinara. Za vezicu rotkvice juče je bilo neophodno izdvojiti 40 dinara. I cena mladog krompira varira od tezge do tezge, te se na pojedinim mestima kilogram može naći za 120 dinara, a na drugim za 150.

U svakom slučaju, ko želi da uštedi koji dinar, šetnjom između pijačnih tezgi u potrazi za određenom namirnicom je to moguće jer cene nisu svugde iste. U pijačni prostor ne može ući onaj ko nema masku za lice, jer na vratima stoje zaposleni JKP „Tržnica” i ne puštaju sugrađane koji ne poštuju donetu bezbednosnu meru.

DA LI VAM JE NEDOSTAJALA KUPOVINA NA NOVOSADSKIM PIJACAMA?

Aleksandra Grujić, medicinska sestra:

Iskreno, baš retko provodim vreme na pijacama. Većinom se snabdevam po piljarnicima i megamarketima, tako da mi nisu nedostajale. Iako nemam naviku da pazarim na pijaci, ponekad, kad se vraćam s posla, svratim do Detelinarske pijace, ona mi je najbliža mestu boravka, te tu dokupim nešto od voća ili povrća što mi zafali da napravim ručak.

Biljana Ilijevski, domaćica:

Moram da priznam da mi je mnogo nedostajala kupovina na novosadskim pijacama. Inače volim da je roba sveža i s poznatog izvora, tako da sve kupujem tamo. Malo popričam s prodavcima, da bih bila sigurna u to da su proizvodi iz njihovih bašti. Zato mislim da je to najbolji i najzdraviji način kupovine.

Zvonko Bijelić, penzioner:

Nije mi nedostajala kupovina po pijacama jer ne kupujem na veliko. Ono malo što uzmem za sebe, mogu i u piljarama da nabavim. Daleko su mi pijace i morao bih da vučem kese tri kilometra, te mi je lakše da usput uđem u neku od pet radnji koje su u krugu od 300 metara od mog mesta stanovanja.

Dragan Markov, penzioner:

Kako da mi nije nedostajala?! Ovde može sve da se nađe, šta god poželite. Na našim pijacama je izbor robe daleko veći nego u radnjama, naročito kada kupujete voće ili povrće. Možda nije jeftinije, ali ima svega i uvek je sveže. Najčešće kupujem voće i povrće, ali i čokolade, bombone, slatkiše.
Iskreno, baš retko provodim vreme na pijacama. Većinom se snabdevam po piljarnicima i megamarketima, tako da mi nisu nedostajale. Iako nemam naviku da pazarim na pijaci, ponekad, kad se vraćam s posla, svratim do Detelinarske pijace, ona mi je najbliža mestu boravka, te tu dokupim nešto od voća ili povrća što mi zafali da napravim ručak.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik