Više dece se očekuje u dnevnim boravcima od sledeće sedmice

Produženi boravak u osnovnim školama za decu nižih razreda čija oba roditelja ne mogu da rade od kuće, otvoren je u ponedeljak, ali je interesovanje za sada slabo.

Produženi boravak u osnovnim školama za decu nižih razreda čija oba roditelja ne mogu da rade od kuće, otvoren je u ponedeljak, ali je interesovanje za sada slabo. U najvećoj novosadskoj osnovnoj školi „Dušan Radović” na Klisi, u ponedeljak su u produženom boravku bila svega dva učenika. Direktorka te obrazovne ustanove Slavoljupka Mihajlović slabo interesovanje objašnjava činjenicom da se škola nalazu u kvartu gde su kuće s dvorištima i da se roditelji zbog toga lakše organizuju s bakama, dekama i rođacima oko čuvanja mališana.

Po rečima direktora OŠ „Kosta Trifković” Milana Spasojevića, situacija je slična i u drugim školama u gradu, ali da se sledeće sedmice očekuje porast broja đaka u produženom boravku.

Za 11. maj smo imali najavljeno 39 učenika čiji roditelji su se izjasnili da žele da koriste uslugu produženog boravka, ali je došlo samo njih četvoro – kaže Spasojević. – Nekoliko roditelja javilo nam je da će dovesti decu u narednih nekoliko dana, ali većina će to učiniti tek sledeće sedmice, pa pretpostavljam da je to zato što su poslodavci pomerili rok javljanja na posao sedam dana.

Spasojević ne isključuje ni mogućnost da su roditelji pomešali zahteve koji se odnose na Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo” i produženi boravak u osnovnim školama, te da od izabranog pedijatra traže potvrdu da je njihovo dete zdravo.

Isti je način prijema dece, kao i održavanja i dezinfekcije vrtića i škola – u oba slučaja je potrebno da roditelji donesu potvrdu da moraju da odlaze na posao, odnosno da rad ne mogu da organizuju od kuće – objašnjava Spasojević, i dodaje da, za razliku od vrtića, za boravak u školi nije potrebna potvrda pedijatra da je dete zdravo. – Sve što je potrebno da roditelj uradi je da izmeri svoju i detetovu telesnu temperaturu, da proveri da li ima naznaka respiratorne infekcije, poput kijanja, kašlja i curenja nosa. Potrebno je i da detetu spremi užinu, pošto smo dobili preporuku od gradskog Kriznog štaba da se obroci ne pripremaju u školi.

Prate se preporuke

Kako objašnjava Milan Spasojević, u OŠ „Kosta Trifković” su, po instrukcijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prethodne sedmice očišćene i dezinfikovane sve školske prostorije, a zahvaljujući Gradu, nabavljena je zaštitna oprema, rukavice, maske, kao sredstava za dezinfekciju ruku.

Vanredno stanje je ukinuto, ali su mere ostale – kaže Spasojević. – Zbog toga vodimo računa o broju zaposlenih koji se zadržavaju u školi, te svi koji završe posao mogu da idu kući. Vodeći se preporukama, nastojimo da deca vode računa o higijeni i da provode što više vremena u dvorištu na svežem vazduhu.

Spasojević kaže da, iako je u školama malo dece, ona su vesela i obradovala su se ponovnom susretu s vršnjacima, te da jedino malo negoduju što moraju da ostaju duže i što ih u popodnevnim satima sustigne umor. Zbog toga su vaspitači prilagodili rad i na raspolaganju su i pedagozi koji pomažu đacima da se priviknu na novonastalu situaciju.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik