PU „Radosno detinjstvo”: U vrtićima juče oko 1.500 mališana

Iako je prijavljeno 1.896 dece, u vrtiće Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” 11. maja došlo ih je oko 1.200.

Kako su objasnili iz te ustanove na jučerašnjoj konferenciji za medije, mnogi roditelji početkom sedmice još nisu imali neophodnu potvrdu poslodavca i izabranog pedijatra.

Direktorka PU „Radosno detinjstvo” Marijana Popov kazala je da su otvorena 62 objekta u gradu i prigradskim naseljima, a da je juče u vrtićima „Radosnog detinjstva” bilo nešto više 1.500 mališana. Osim toga, u toku je testiranje zaposlenih na prisustvo koronavirusa u PU „Radosno detinjstvo”, koje nije obavezno, a do sad je uzet uzorak od oko 600 radnika i svi rezultati su negativni. Od početka sedmice samo kod troje dece zabeležena je povišena telesna temperatura prilikom prijema, te su ona iz predostrožnosti odmah poslata kući.

S obzirom na to da smo se našli u novoj situaciji, dodatno smo brinuli kako će prvog dana izgledati dolazak mališana u vrtiće, ali smo brzo shvatili da neće biti nikakvih problema jer su preduzete sve mere predo­strožnosti i roditelji su ispoštovali ono što je od njih traženo kada je reč o merama zaštite i prevencije širenja infekcije koronavirusa – objasnila je direktorka Popov.

Deca su smeštena u radne sobe, u malim grupama – do desetoro. Takođe, vodeći se prepo­rukama nadležnih, nastojali smo da što više vremena provode u dvorištima.

Sve više dece u karlovačkoj „Kockici”

Po rečima rukovodioca sedme pedagoške jedinici, kojoj pripada vrtić „Kockica” u Sremskim Karlovcima, Tajane Divild u toj opštini je trenutno 26 mališana u vrtiću. Kako je pojasnila, nekoliko roditelja je najavilo da će od sledeće nedelje dovesti decu u vrtić, te dodala da su zaposleni spremni. Kao i u Novom Sadu, prijem karlovačkih mališana protekao je bez problema, a koriste se iste mere zaštite: roditeljima i deci se meri telesna temperatura, koristi se zaštitna oprema i postavljene su dezobarijere.

Po rečima Marijane Popov, osim pojačanih mera higijene, najviše se obraćala pažnja na reakciju dece, s obzirom na to da su lica njihovih vaspitačica i ostalih zaposlenih po­krivena maskama, zaštinim vizirima ili načarima, i nose rukavice.

Nedelju dana pre otvaranja naše ustanove roditeljima smo putem „Vajbera” poslali dva krataka filma u kojima su prikazani vaspitači u zaštitnoj opremi kako pozdravljaju ma­lišane i pozivaju ih da dođu u vrtiće, da bi deca videla kako će vaspitači izgledati – istakla je direktorka Popov, i dodala da deca, od prvog dana, nemaju strah niti su zbunjena „novim” neo­bičnim izgledom zaposlenih.

Iz „Radosnog detinjstva” od 18. maja očekuju veći broj mališana u vrtićima pošto, kako su kazali, još uvek mnogi roditelji rade od kuće ili su poslodavci imali razu­me­vanja, izašli u susret i omogućili im da ne dolaze na posao, te da je u međuvremenu određeni broj roditelja uspeo da se snađe u vezi s organizovanjem čuvanja dece.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: PU „Radosno detinjstvo”