Krajem leta sređivanje Pozorišnog trga i okoline

Nakon što je pre dve godine, posle višedecenijskog propadanja, obnovljeno prilazno stepenište kod Srpskog narodnog pozorišta, u avgustu bi moglo početi sređivanje Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza do polukružnog trga, između „Apolo” centra i SNP-a.

Naime, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno je raspisala tender za prvu fazu uređenje dela gradskog jezgra, a svi radovi moraju biti završeni za najviše 270 kalendarskih dana. Programom uređivanja građevinskog zemljišta ove godine je za rekonstrukciju najužeg centra namenjeno gotovo 368,6 miliona dinara. Tehnička dokumentacija koštala je oko 18,7 miliona dinara, a taj posao je poveren „Andzor inženjeringu”, koji je na tenderu učestvovao s novosadskim firmama DBA, „Hidrozavod DTD” i „Geoglobal”, kao i „Studiom MS” iz Sombora i „Koto” iz Beograda.

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, prva faza radova podrazumeva parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukciju podzemnih instalacija, izgradnju javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje novog urbanog mobilijara. Zona Pozorišnog trga, kao parterna površina namenjena prvenstveno pešacima, biće popločana granitnim pločama u tri nijanse, uz povećanje zelenih površina. Prema Uspenskoj ulici je planirana ambijentalna celina s plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama s ukrasnim žbunjem.

U zoni Uspenske ulice projektovane su autobuske niše, s dva stajališta i dve nadstrešnice. Potporni zidić oko Pozorišta biće preoblikovan u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza s ugradnom podnom rasvetom. Duž Uspenske ulice predviđen je nov drvored, koji bi trebalo da prati namenu i funkciju prostora i novih sadržaja, a planirano je povećanje zelenog pojasa uz teretni ulaz u Pozorište, kao i njegovo preoblikovanje sadnjom novih biljaka.

Kada je reč o urbanom mobilijaru, planirano je postavljanje kontinualne klupe i klupe sa žardinjerama, kanti za otpatke, držača za bicikle, stubića za sprečavanje prolaska vozila, kao i tri javne česme. Zamišljeno je da se klupe delom stapaju sa zelenim površinama, te da na taj način doprinesu povezivanju prostora u jedinstvenu celinu.

Prosecanjem Bulevara Mihajla Pupina šezdesetih godina prošlog veka, umnogome je promnjena matrica starog gradskog jezgra. Parna strana takozvane Male jevrejske ulice je srušena, a čitav prostor je raščišćen, da bi se oslobodio prostor za izgradnju Srpskog narodnog pozorišta. Kao uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do sedamdesetih, u nivou partera će biti postavljene metalne „memorijalne trake”, širine 40 centimetara i dužine oko 160 metara, koja se ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže u vidu informativnog stuba. Podaci na memorijalnoj traci zamišljeni su kao „protok vremena” Novog Sada, od prve naseobine do danas. Uz memorijalnu traku će biti postavljeno podno osvetljenje koje će formirati svetlosnu liniju i, kako je navedeno, dati posebnu atmosferu obnovljenom Pozorišnom trgu.

U podnožju stabala, na javnoj travnatoj površini kod spomenika Mariji Olenjinoj, biće postavljeno podno osvetljenje, a, osim popločavanja staze oko spomenika i sadnje novog cveća i žbunja, na tom prostoru je planirana i javna česma.

Zona Uspenske ulice zadržava svoju funkciju, odnosno tu ostaju autobusko stajalište, pojas zelenila i trotoar. Planskom dokumentacijom predviđna je autobuska niša uz Uspensku ulicu i tu će biti postavljene dve nadstrešnice. Na zelenoj površini će biti formiran nov drvored, a potporni zidić oko pozorišta i zelene površine preoblikovane u kontinualnu klupu. Uz trotoar je projektovana dvosmerna biciklistička staza, koja će biti obeležena razdelnom linijom od granitnih kocki i signalizacijom. Staza polazi od pešačkog prelaza i projektovana je celom dužinom Uspenske ulice.

Kada je reč o trećoj zoni, odnosno prolazu do polukružnog trga između SNP-a i „Apolo” centra, planirano je povećanje zelenih površina. Oko stabla platana, kao centralnog dela prostora, predviđeno je parterno uređenje i nova urbana oprema, a planirano je i postavljanje česme.

Radovi u fazama

Celokupnim projektom obuhvaćene su javne površine koje se prostiru na ukupno 6,82 hektara, a zbog veličine i kompleksnosti prostora, projektovanje i realizacija podeljeni su po zonama, odnosno fazama. Osim Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između „Apolo” centra i SNP-a, u narednim fazama planirano je sređivanje i rekonstrukcija polukružnog trga na mestu montažne garaže i Prolaza Miloša Hayića, platoa ispred starog bioskopa JNA, dela Njegoševe ulice, Trga slobode, Ulice Modene i dela Ulice kralja Alekasandra, kao i prolaz uz Menratovu palatu. Interesantno je to da je tenderu za projektanta prethodio urbanističko-arhitektonski konkurs, te su najbolja rešenja s tog izbora poslužila kao polazna osnova za dalju razradu projektne dokumentacije.

Na raskršću Pozorišnog trga i Uspenske ulice projektom je predviđena ambijentalna celina u okviru koje će biti parterna vodena površina s plitkim vodenim ogledalom i mlaznicama, tri klupe i šest žardinjera uz fontanu, kao i žardinjera sa zelenom površinom u nagibu s niskim drvećem. Zamišljeno je da taj prostor naglasi završetak vizure memorijalne trake i informativnog stuba, posmatrano od Trga slobode.

Interesantno je to da će dekorativno osvetljenje vodene površine, kontinualnih klupa i žardinjera, „memorijalne trake”, spomenika i pojedinih stabala, imati mogućnost upravljanja.

Programom uređivanja građevinskog zemljišta ove godine je za rekonstrukciju najužeg centra namenjeno gotovo 368,6 miliona dinara

Rok za podnošenje ponuda ističe 25. juna, a 25 dana nakon toga biće donta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Imajući u vidu da je potrebno određeno vreme za uvođenje izvođača u posao, ukoliko javna nabavka uspe, sređivanje dela gradskog jezgra moglo bi početi u avgustu.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik