Novo izdanje istočne fasade Vladičanskog dvora

Obnovljeni deo Vladičanskog dvora konačno je ugledao svetlost dana, budući da je zbog restauratorsko-konzervatorskih radova istočna fasada tog zdanja bila zaklonjena zaštitnom zavesom.

Rekonstrukcija je počela pre više od godinu, a iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada svojevremeno su za naš list objasnili da je reč o izuzetno zahtevnom poslu, i podsetili na to da je dvor poslednji put rekonstruisan 2006, odnosno 2007. godine, kada je obnovljen krovni pokrivač i sanirana fasada.

Opeka na zgradi stara je oko 120 godina, a vešte ruke majstora imale su težak zadatak da s fasade najpre uklone keramičku oblogu, analiziraju je i očiste, te nakon toga upotrebljive delove vrate na mesto, odnosno po odgovarajućim standardima izrade i ugrade nove elemente, ukoliko su oštećenja velika. Osim toga, rekonstruisana je i fasadna plastika od veštačkog kamena.

Vladičanski dvor sagrađen je 1901. godine po nacrtu arhitekte Vladimira Nikolića, a 2007. proglašen za spomenik kulture. To zdanje, projektovano u vizantijskom stilu, smatra se jednim od najupečatljivijih simbola Srpske Atine, a kompletna obnova odvijaće se u tri faze. Nakon sređivanja istočne fasade, planirana je rekonstrukcija južne i zapadne strane objekta, a obnovu finansiraju Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad, odnosno projekat zajednički realizuju i radove nadziru dva zavoda za zaštitu spomnika kulture – Pokrajinski i Gradski.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik