Gradonačelnik uručio zahvalnice prosvetnim radnicima

Prijem vaspitačima i nastavnicima koji su stekli uslov za penziju, a u znak zahvalnosti zbog doprinosa vaspitanju i obrazovanju dece i učenika, upriličen je danas u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Tom prilikom je prosvetnim radnici gradonačelnik Miloš Vučević uručio zahvalnice, pozdravio okupljene i izrazio zadovoljstvo što ima priliku da bude domaćin prijema i što mu je pripala privilegija da se u ime Grada zahvali na posvećenom radu vaspitača i nastavnika.

Hvala za sve ono što ste radili prethodnih decenija i ovo nije ispraćaj u penziju već mali znak poštovanja i zahvalnosti prema vaspitačima, učiteljima i nastavnicima s najdužim stažom u novosadskim obdaništima i školama – kazao je Vučević. – Mnogo generacija je iza vas, puno smeha, ali i suza, odrastanja, sazrevanja, upoznavanja… i bili ste i ostali ste deo porodica dece s kojima ste radili. Često su ti mališani u obrazovnim ustanovama, i sa vama, provodila vremena koliko i sa svojim porodicama, a ponekad i više, te ste ih poznavali bolje nego roditelji. Treba da budete ponosni na ono što ste radili i na znanje koje ste im preneli, jer učenje nije samo pitanje predavanja lekcije i predmeta, ocenjvanja ili pripreme za sledeći stadijum u obrazovanju. Zbog toga ste vi neizostavni deo vaspitanja, a ne samo obrazovanja mladih, pa nisam mogao da razumem kada je država „izbacila“ vaspitnu komponentu iz obrazovnog sistema.

Vučević je tokom obraćanja naglasio da je obrazovanje stub svakog društva, ali da je vaspitna uloga vaspitača, učitelja i nastavnika u formiranju čoveka presudna.

Pamtite uspomene, budite ponosni na generacije koje ste izveli na pravi put – poručio je Vučević. – Novi Sad je grad uspešne i dobre dece, a obdaništa i škole su rasadnik ljudi čije znanje i kvalitet su prepoznati u našoj državi, regionu, Evropi i svetu, što je vaša zasluga i ponosan sam na sve vas zbog toga. Imamo odličnu predškolsku ustanovu i divne učitelje, nastvanike i profesore u svim školama, što mora da bude ponos celog grada i društva i što svako mora da ceni.

Gradonačelnik je zaključio da se nažalost niko se ranije nije setio da se zahvali na ovaj način prosvetnim radnicima koji su više decenija života posvetili deci i učestvovali u njihovom odrastanju.

Često ste bili odsutniji od svojih kuća i više vremena provodili s tuđom decom koju ste doživljavali kao rođenu – kazao je Vučević. – Nadam se da čemo kao država i društvo u budućnosti biti u stanju da govorimo o povećanju plata i penzija kako biste mogli mirno da živite, a vaša deca i vaši unuci da očekuju koji dinar od vaše penzije. Zbog toga nastojimo da učimo da rade i stiču znanje ceo život i da shvate da nije sramota raditi kao što su to generacije pre njih činile Marija Bandulaja iz PU „Radosno detinjstvo“ kazala je da kao vaspitača radi više od 40 godina i da je to vreme izuzetno brzo prošlo.

Nosim lepe uspomene i zahvalana sam svojim kolegama od kojih sam imlama priliku da učim – kazala je Marija dodavši da posao vaspitača nije toliko težak koliko je odgovoran, jer se oni brinu ne samo o fizičkom već i o emotivnom razvoju deteta. – Naravno, zahvalna sam na poverenju koje su roditelji ukazali i na beskrajnoj ljubavi koju sam dobila od deca, a koju sam uspela da im uzvratim. Mnogo mi znači prižnje za višedecenijski rad, jer se vaspitači bore da njihova struka bude „viđena“ ne samo kroz kvaluitet rada, nego i kroz odnos s mališanima, pre svega jer su ta deca sastvani deo našeg života, a i mi njihovog.

Novosadski Info / Dnevnik