Novo kogeneraciono postrojenje na rekonstruisanom toplotnom izvoru ”Jug”

Novo kogeneraciono postrojenje izgrađeno je na rekonstruisanom toplotnom izvoru ”Jug”. Reč je o investiciji vrednoj 4,2 miliona evra, a tim povodom JKP ”Novosadska toplana” posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ova velika investicija višestruko je značajna, a JKP ”Novosadska toplana” sama je finansirala izgradnju postrojenja. Ovakvo postrojenje pre nekoliko godina izgrađeno je i na toplani ”Zapad” kod Novog naselja, a cilj je da imamo što efikasniju i ekonomičniju tehnologiju grejanja, te da je sve uklopljeno u koncept zaštite živovtne sredine.

Naša toplana istovremeno proizvodi i elelktričnu i toplotnu energiju, i potpuno je van konkurencije u Srbiji i regionu. Rangirana je u nivou sa sistemima u skandinavskim državama. Zamenjeno je preko 200 km toplovodnih cevi u poslednjih šest godina, a četiri puta je pojeftinjeno grejanje.

Od velikog gubitaša, JKP ”Novosadska toplana” je postala stabilna firma koja ulaže u dugoročnu stabilnost. Ova investicija završena je u predviđenom roku, a produžili smo grejnu sezonu do 15. maja što ”Toplani” dodatno umanjuje period u kojem mogu da rekonstruišu sistem.

Novo kogeneraciono postrojenje
Novo kogeneraciono postrojenje

Čekaju nas veliki projekti na polju energetske efikasnosti stambenih zgrada i javnih objekata, jer da bismo prešli na obračun po utrošku moramo imati energetski efikasne zgrade. Taj sistem se trenutno ne primenjuje najviše zbog toga što ima mnogo starih zgrada, i za građane bi takav obračun značio skuplje grejanje – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktora JKP ”Novosadska toplana” Dobrosava Arsovića, od 2014. godine polovina vrelovodne mreže, stare preko 40 godina, je zamenjena.

Pored rekonstrukcije vrelovoda, zamenjeni su kotlovi na toplanama ”Sever” i ”Istok”, kao i pumpe na svim toplanama. Obnovili smo vozni park, od 2016. preduzete su aktivnosti na modernizaciji, automatizacija i povezivanju na sistem nadozora.

Priključili smo 150 stambeno-poslovnih objekata na mrežu, a preduzeće nije korisnik ni tekućih ni kapitalnih subvencija Grada, čak smo u poslednjih nekoliko godina uplatili u gradski budžet milijardu i 200 miliona dinara, da mogu da se finansiraju drugi važni projekti za Novi Sad. Preduzeće se ni jednom nije zadužilo i sve investicije finansira iz sopstvenih sredstava – izjavio je Arsović.

On je takođe naglasio da je, na osnovu zvaničnih podataka Agencije za privredne registre, kada se uzme u obzir broj zaposlenih, ”Novosadska toplana” ubedljivo najbolje javno preduzeće u Srbiji.

Novosadski Info