Počela obnova biciklističkih staza u gradu

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije započela je obnovu postojećih biciklističkih staza imajući u vidu probleme s kojima se suočava oko 30.000 Novosađana koji bicikl koriste kao osnovno prevozno sredstvo.

Radove na biciklističkim stazama na uglu ulica Narodnog fronta i Fruškogorske juče su obišli načelnik Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Put” Dušan Radojičić i član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, koji je istakao dobru saradnju s civilnim sektorom i naveo da će, slušajući njihove potrebe, kao i interes Grada i Novosađana, nastaviti da ulažu u biciklističku infrastrukturu.

– Svesni činjenice da veliki broj Novosađana koristi bicikl kao prevozno sredstvo, a isto tako i kao omiljeni vid rekreacije, predstavnici Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije, održali su niz sastanaka s Novosadskom biciklističkom inicijativom, i uvažavajući njihove sugestije i imajući potpuno razumevanje za probleme s kojima se susreću biciklisti, krenuli smo u rekonstrukciju biciklističkih staza – kazao je Stojković, i dodao da je u biciklističku infrastrukturu tokom poslednjih godina uloženo više desetina miliona dinara.

Novac je uložen radi uklanjanja nedostataka na postojećim biciklističkim stazama, kao što su visoki ivičnjaci na prelazima preko kolovoza, oštećenja, u vidu rupa, raskopanih površina, ulegnuća i izbočina na asfaltu. Vladimir Stojković je naglasio da se trenutno u Novom Sadu mreža biciklističkog saobraćaja rasprostire u dužini od više od 90 kilometara, a, kako je istakao, u prethodnih nekoliko godina izgrađene su nove biciklističke staze na Bulevaru Evrope, Sentandrejskom putu, Bulevaru Jovana Dučića, Bulevaru despota Stefana, Ulici Bate Brkića i 1.300 kaplara. Osim u gradskim četvrtima, izgrađeno je i dva kilometra biciklističke staze na Temerinskom putu, 1,3 kilometar u Ulici Nova 1 u Veterniku, kao i 6,2 kilometra biciklističke staze Novi Sad – Begeč.

– Završena je projektna dokumentacija za rekonstrukciju sedam kilometara biciklističke staze na Futoškom putu i za to je pribavljena građevinska dozvola, a u dogovoru s Novosadskom biciklističkom inicijativom, ta rekonstrukcija krenuće od Bulevara patrijarha Pavla – kazao je Stojković.

Kako iz navode gradonačelnikovog kabineta, projektna dokumentacija je pripremljena i za izgradnju pešačko-biciklističke staze duž Bukovačkog puta i za izgradnju 19,83 kilometara biciklističke staze Novi Sad – Rumenka – Irmovo – Kisač – Čenej. U toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina, kao i rekonstrukcija biciklističke staze na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Ulice kralja Petra Prvog. Nakon toga će biti popravljene i druge kritične deonice na Bulevaru oslobođenja, u Ulici Narodnog fronta i na još nekoliko mesta u gradu, na kojima postoje oštećenja koje biciklistima ometaju udobnu i bezbednu vožnju.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik