Bulevar Evrope, parkinzi i zelene površine

Stambena izgradnja na Bulevaru Evrope, nesumnjivo je promenila intenzitet saobraćaja u tom delu Detelinare.

Porast broja stambenih jedinica doveo je i do rasta broja stanovnika, a samim tim, na ulicama je sve više vozila. Svedoci smo sve težeg parkiranja u tom delu grada i zbog toga je gradnja novih parking mesta nužna.

U cilju prevazilaženja tog ozbiljnog problema, planskim dokumentom je predviđena mogućnost izgradnje parkinga uz Bulevar Evrope, na strani stambene zone Detelinara, i to na delu površine između kolovoza i biciklističke staze.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije u Novom Sadu pokrenula je otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju parkinga duž Bulevara Evrope u Novom Sadu prva faza. Otvaranje ponuda biće izvršeno javno 29. juna 2020. godine, u prostorijama Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

U prvoj fazi, gradiće se deonice između Ulice Janka Veselinovića i Ulice Hadži Ruvimova, između Ulice Hadži Ruvimova i Ulice Branka Bajića, kao i Branka Bajića i Futoške ulice. Drugom fazom biće obuhvaćena deonica između Ulice Kornelija Stankovića i Ulice Janka Veselinovića. Na kompletnoj deonici, od Ulice Janka Veselinovića do Futoške ulice, biće izgrađeno ukupno 201 parking mesto.

Parkinzi će biti jednostrani sa kosom šemom parkiranja uz desni kolovoz na strani stambene zone Detelinara, i to na delu od Futoške ulice do Ulice Janka Veselinovića, u dužini od 950 metara. U prvoj fazi biće izgrađeno 181 parking mesto.

Veoma je važno istaći da će se prilikom izgradnje posebno voditi računa o očuvanju zelenih površina. Drvored koji se nalazi duž Bulevara Evrope biće očuvan, a svako stablo zaštićeno. Takođe, na mestima gde nedostaju stabla, ostavljena su mesta za nove sadnice.

Na novonastalim površinama oko stabala se planira sadnja šiblja i odgovarajućeg zelenila. Postojeći sistem za navodnjavanje, koji je ranije izgrađen, sada će biti zamenjen novim i savremenijim, a biće spušten na odgovarajuću dubinu.

Osim toga, planirana je izgradnja jedne podzemne garaže u delu između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove i druge između ulica Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića. Taj projekat je u fazi planiranja i neophodno je da se obezbedi novac za njegovu realizaciju.

Upravo takva vrsta parkinga, daje mogućnost da se sačuva zeleni pojas, svako drvo i svaki kvadrat travnjaka. Važno je još jednom istaći da, izgradnjom parkinga duž Bulevara Evrope, Grad Novi Sad želi da nastavi strateško rešavanje nedostatka parking mesta kao jedne od najučestalijih propratnih pojava urbanog razvoja grada ali i da istovremeno brine o kvalitetu životne sredine.

Novosadski Info