Ulaganje u budućnost vodosnabdevanja Novog Sada

Posle dugo vremena obnavljaju se reni bunari na Ratnom ostrvu, koji predstavljaju najveće izvorište pijaće vode za Grad Novi Sad, a te radove danas su obišli gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković.

Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada
Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada

Ne mogu da sakrijem uzbuđenje zbog spuštanja na 25 metara ispod površine zemlje. Vrednost ove investicije je 85 miliona dinara. Ovi bunari su do sada davali oko 40 litara vode u sekundi, a po završetku radova davaće 120 litara vode u sekundi. Ugrađujemo najmoderniju nemačku tehnologiju i time ulažemo u budućnost vodosnabdevanja Novog Sada, a posao će biti završen krajem jula i početkom avgusta. Naš najveći zadatak jeste da konačno vratimo u funkciju bunare na Štrandu, koji ne rade 12 godina. Ukupno imamo šest bunara i vreme je da ih Grad u saradnji sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ rekonstruiše. Kada realizujemo planirane investicije, Novi Sad ne bi trebalo da ima bilo kakve poteškoće sa vodosnabdevanjem, bez obzira na vanjske okolnosti, temperaturu i potrošnju. Već smo završili novu fabriku vode na Štrandu, i može se reći da u poslednjih 30 godina nikada nije više ulagano u ovu oblast – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada

Prema rečima Gvozdena Perkovića, cilj je da se u sradnji sa Gradom, širi mreža izvorišta u Novom Sadu.

Od nove godine imamo u planu da obnovimo jedan bunar na Štrandu koji bi davao novih 100 litara vode, jer bismo onda bili sigurniji u slučaju kvarova. Da bismo obnovili bunar na Štrandu, neophodno je da saniramo kanalizaciju na Limanu i tu imamo projekat sa građevinskom dozvolom u vrednosti od preko dve milijarde dinara – istakao je Perković.

Novosadski Info / Foto: Kabinet gradonačelnika Novog Sada