Dugi redovi za testiranje na kovid antitela na Novom Naselju

Testiranja građana na antitela u „non-kovid” ambulanti Doma zdravlja „Novi Sad” na Novom naselju rade se svakog radnog dana od 10 do 14 časova, a nagoveštaj novog talasa virusa COVID-19 napravio je gužvu ispred tog objekta.

Pošto Novi Sad trenutno nema „kovid-ambulantu”, na testiranje na antitela u „non-kovid” ambulantu na Novom naselju dolaze građani koji to žele da urade na lični zahtev, ali i oni koje su njihovi izabrani lekari poslali na testiranje zbog povišene telesne temperature ili drugih simptoma.

Sugrađanin M. V. za „Dnevnik” je kazao da je u redu za testiranje na antitela čekao više od sata, a za rezultate nešto više od pola sata. Po njegovim rečima, iako je poštovao socijalnu distancu i mere zaštite, nije mu bilo prijatno da stoji s velikim brojem ljudi koji nisu sigurni da li su možda zaraženi. M. V. je na testiranje poslao njegov izabrani lekar da bi mogao obaviti i ostale analize i preglede, a cenu ne smatra velikom ukoliko se test radi na lični zahtev, ali je prevelika ukoliko ga na testiranje upućuje lekar iz Doma zdravlja.

Osim testa na antitela, koji košta 1.200 dinara, u „non-kovid” ambulanti može se uraditi i test koji omogućava putovanje u inostranstvo, na engleskom je jeziku i staje 6.000 dinara. Da bi se serološko testiranje uradilo, potrebno je prvo uplatiti novac na tekući račun 840-17750-34, dok se u polju poziva na broj upisuje jedinstveni matični broj građanina koji se testira, te s uplatnicom otići u „non-kovid” ambulantu, gde će svaki pojedinac rezultate dobiti istog dana.

Gužvu sugrađani koji čekaju u redu za testiranje objašnjavaju kratkim radnim vremenom, i navode da četiri sata nije dovoljno, te da se zato stvara gužva i neprijatnost, a da testiranje samim tim ne smatraju toliko bezbednim koliko su mislili zbog blizine ostalih i vremena za koje su izloženi potencijalno zaraženim osobama koje nemaju simptome.

Statističke podatke o broju zaraženih „Dnevnik” nije uspeo da dobije jer, kako je rečeno u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, direktor Instituta Vladimir Petrović koji tim informacijama raspolaže, zauzet je do kraja nedelje, nakon čega je na godišnjem je odmoru do sredine jula.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik