Uručene Vidovdanske nagrade za najbolje đake osnovnih i srednjih škola

Učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola, koji su prethodne školske godine bili uspešni na republičkim i međunarodnim takmičenjima, Vidovdanske nagrade uručio je na Petrovaradinskoj tvrđavi predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Dodeljeno je 138 Vidovdanskih nagrada, za 115 učenika, od čega 82 nagrade za 68 đaka osnovnih i 56 nagrada za 47 đaka srednjih škola, za šta je Grad izdvojio 11.700.000 dinara, odnosno za osvojeno prvo mesto u pojedinačnom nastupu đaci su dobili 45.000 dinara, za drugo 40.000, a za treće mesto 35.000. Osim toga, dodeljeno je i sedam Vidovdanskih nagrada za izuzetne rezultate đaka na naučnim olimpijadama, na svetskim i evropskim takmičenjima i prvenstvima iz oblasti sporta i umetnosti, a koje nisu u organizaciji Ministarstva nauke, obrazovanja i tehnološkog razvoja i Ministarstva za sport i omladinu.

Jelušić je istakao da Vidovdanska nagarada nije samo podrška učenicima, već je i zalog za budućnost i da nema ničeg lepšeg nego nagraditi one koji su najsvetlija budućnost grada i države.

Foto: Grad Novi Sad

– Nagrade su dodeljene onima koji su zbog novonastale situacije u svetu ove godine uspeli da za kratko vreme ipak učestvuju na takmičnjima – kazao je Jelušić. – Žao nam je što je dodeljeno samo 138 nagrada, u odnosu na 828 koliko je uručeno prethodne godine, pošto su mnoga takmičenja otkazana zbog pandemije koronavirusa, te brojni odlični učenici nisu imali priliku da pokažu znanje. Ipak, verujem da će naredna godina biti drugačija, i da će naši mladi sugrađani moći da pokažu svoje umeće i znanje, ali i spremnost da budu na visini zadatka kao budućnost grada i države.

Prisutnima se obratila i direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin Martinović, koja je kazala da su svi talentovani učenici na početku jednog velikog maratona.

– Dodela Vidovdanskih nagrada i školska takmičenja su samo „prolazno vreme“ u trci koja će dugo trajati – rekla je direktorka Rakin Martinović. – Zbog toga vam od srca čestitam na dosadašnjem uloženom radu i naporu da postignete izvanredne rezultate. Znam koliko je snage i strpljenja potrebno i roditeljima, naročito u danu uoči takmičenja, i koliko je bitno dati bezrezervnu podršku da bi dete postiglo najbolji rezultat. Posebno čestitam nastavnicima i profesorima, koji su uvek tu da đake ohrabre kada je teško i koji ih uče da pobeđuju, ali i da gube. Srećom, naš grad prepoznaje talente i ulaže u obrazovanje i opremnje škola. Nadam se da će dogovor, koji je sklopljen pre nekoliko dana s Upravom za obrazovanje i gradonačelnikom Milošem Vučevićem, da se u Novom Sadu otvori regionalni centar za talente, biti još jedan veći i bolji korak ka požrtvovanijoj pažnji prema deci koja su naše blago.

Foto: Grad Novi Sad

Učenica sedmog razreda OŠ „Nikola Tesla“ Katarina Filipović osvojila je prvo mesto na Festivalu dečjeg muzičkog stvaralaštva FEDEMUS.

– Na Festivalu FEDEMUS deca imaju priliku da pokažu svoje kompozitorske veštine, a ja sam treću godinu zaredom poslala svoju vokalnu kompoziciju – objasnila je Katarina. – Vidovdanska nagrada mi mnogo znači jer me motiviše da nastavim da se trudim, a osim toga, lep je osećaj kada vam grad u kojem živite oda priznanje za talenat i mukotrpan rad uložen tokom školovanja.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Grad Novi Sad