Obeležena 60. godišnjica i Dan Univerziteta u Novom Sadu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obratio se danas na Svečanoj akademiji povodom 60. godišnjice i Dana Univerziteta u Novom Sadu, istakavši da je reč o najznačajnijoj obrazovnoj i naučnoj ustanovi u Vojvodini, koja već šest decenija okuplja snažnu naučnu, obrazovnu i istraživačku zajednicu.

„Univerzitet u Novom Sadu, koji je pokretač i nosilac razvoja u svim oblastima društvenog života, ne samo u našoj pokrajini nego i šire, počiva na važnim principima kao što su akademska čestitost, odgovornost i postojanost kriterijuma. Zato nakon 60 godina od osnivanja, Novosadski univerzitet zauzima u našem društvu i međunarodnim okvirima mesto kakvo i zaslužuje“, rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada je u protekle četiri godine konkretnim projektima i izdvajanjem znatnih sredstava podržala razvoj Univerziteta.

„U okviru te podrške svakako jedan od najznačajnijih projekata jeste izgradnja Naučno-tehnološkog parka, za čiju ćemo drugu, završnu fazu radova, narednih dana potpisati ugovor, a tokom leta očekujemo i početak radova na izgradnji Insituta „Biosens“, naveo je predsednik Mirović i dodao da je pripremljen i projekat za izgradnju Studentskog kulturnog centra.

On je istakao da je Pokrajinska vlada znatnim sredstvima podržala i brojne istraživače našeg univerziteta koji su, kako je ocenio, opravdali poverenje, jer su svojim značajem na međunarodnoj sceni i konkretnim doprinosom svim društvenim oblastima u našoj zemlji pokazali snagu i kvalitet Novosadskog univerziteta.

„Podrška Univerzitetu i naučnoistraživačkoj delatnosti naše je trajno opredeljenje i naša trajna obaveza, i zbog toga ćemo biti partneri i u vremenu koje dolazi“, kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Igor Mirović
Igor Mirović, Foto: Pokrajinska vlada

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Jakšić uručio je danas predsedniku Miroviću zahvalnicu za izuzetan doprinos i dugogodišnju kontinuiranu podršku Pokrajinske vlade razvoju Univerziteta i njegovih članica u oblasti visokog obrazovanja, naučnoistraživačkog rada i saradnje sa privredom.

„Za ovih 60 godina Univerzitet je postao respektabilna instititucija, u čijem sastavu su 14 fakulteta i tri naučna instituta. Pored svega, ipak, najveća vrednost Novosadskog univerziteta jesu ljudi, više od 5.000 zaposlenih i preko 50.000 studenata“, izjavio je Jakšić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Bojan Tubić.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Pokrajinska Vlada